L’‘os andorrà’ és un exemplar mascle, jove (d’entre quatre i cinc anys) i de moment no identificat

(AMB VÍDEO) Els banders, que han intensificat els controls i producte d’aquest fet han pogut enregistrar imatge del plantígrad per primer cop en vuitanta anys, no descarten que sigui el mateix individu que fa un any ja es va veure al camí de Ferreroles, ja a la vall de Sorteny

Os a Andorra

L’os que aquesta primavera ha estat voltant per paratges andorrans, des del Maià fins a Sorteny passant per Incles o Ransol, és un mascle adult però jove, d’entra quatre i cinc anys. I, ara per ara, no està identificat. Com a mínim, no apareix a la base de dades que sobre plantígrads té Catalunya. Ara cal veure si ja està ‘fitxat’ pels experts francesos. De moment, la presència de l’os, que podria ser més constant encara que de moment esporàdica, no intranquil·litza ni als ramaders ni als banders, que, això sí, han intensificat els controls.

Producte d’aquest major seguiment és la gravació que s’ha aconseguit fer de l’exemplar que ha estat rodant per territori andorrà. En concret, se’l va poder filmar a 3/4 d’11 de la nit del 19 de juny a la zona de Sorteny gràcies als dispositius instal·lats pels banders. Feia pràcticament 80 anys que no s’havia captat cap imatge d’un os en llibertat movent-se pel Principat. L’anterior imatge data del 1942 i es va captar a prop de la frontera del Pas. Les imatges del passat 19 de juny tenen valor. Especialment documental. Però no aporten una gran informació més enllà de confirmar la presència de l’animal.

Segons que ha explicat el director dels banders, Ferran Teixidó, l’individu que apareix en les imatges coincideix perfectament amb el que s’esperava gràcies a les petjades que ja s’havien localitzat. També es va recollir femta i pèl i segons el responsable del departament de control animal i forestal es van enviar les mostres a Catalunya per saber si hi havia estat identificat. El resultat és negatiu. Material similar ha estat enviat ara a França per fer les mateixes indagacions.

Teixidó ha explicat que “l’ideal seria que es tracti d’un os nou” perquè normalment els animals que estan identificats són aquells que han tingut algun incident. Alhora, el cap dels banders ha afirmat que el fet que “sigui un mascle és positiu. El dia que ens arribi una femella amb cries la cosa canviarà”, ha indicat Teixidó, que ha ressaltat que l’instint de defensa de les mares cap als cadells les fa molt més violentes.

Que “sigui un mascle és positiu. El dia que ens arribi una femella amb cries la cosa canviarà”, ha indicat el director dels banders, que ha ressaltat que l’instint de defensa de les mares cap als cadells les fa molt més violentes

El responsable del departament dependent del ministeri de Medi Ambient ha destacat que “l’os s’ha de tractar de manera individual. Es tracta d’animals d’un caràcter molt individualitzat” i n’hi ha que es poden habituar molt a la presència humana com és el cas d’un exemplar que les darreres setmanes ha aparegut tot sovint a la zona de la Bonaigua. A Andorra, el fet que l’activitat humana a la muntanya sigui molt més elevada que en les zones properes de Catalunya i l’Arieja en principi en dificulta la presència.

La tardor i la primavera poden ser les temporades més factibles en què l’os faci cap cap a paratges andorrans. “Tenim bastant clar” que l’exemplar gravat és el mateix que ha anat accedint les darreres setmanes, tota aquesta primavera, a Andorra. Fins i tot, explica Teixidó, podria ser el mateix que fa gairebé un any un expert muntanyenc del país el va veure a pocs metres al camí de les Ferreroles, també a la vall de Sorteny. L’individu visualitzat deu estar buscant la seva zona de domini o confort.

Els exemplars mascle solen fer trajectes circulars. I una vegada els han estabilitzat i apamat els van repetint de manera continuada. D’aquí que es considera que l’exemplar gravat ara podria ser el mateix que el de fa un any, que ja hagués iniciat la seva ruta repetitiva. En tot cas, un individu com el que les càmeres dels banders van captar pot creuar el país de nord a oest en dos dies com a màxim. En principi no es preveu que l’animal continuï en territori andorrà. Si hi fos, el bestiar de renda que peix per les muntanyes aquest estiu estaria negatiu. I no és el cas. “Està molt tranquil, no hem notat res d’estrany.”

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending