Onze indicis de la presència d’os a Andorra durant el 2023

La xarxa de seguiment d’aquest animal al Pirineu constata que més d’un exemplar ha travessat les fronteres del Principat i que, per primer cop, algun també va ser localitzat a l’Alt Urgell; es calcula que a tota la serralada hi ha 83 animals

Comentaris

L'os gravat pels banders.
L'os gravat pels banders. BANDERS

Al llarg del 2023, es van detectar fins a 11 indicis del pas d’algun os per territori andorrà. Són les dades recopilades pel Grup de Seguiment Transfronterer de l’Os Bru al Pirineu (GSTOP) que analitza la presència del plantígrad a la serralada. L’animal, es destaca, va guanyant terreny i, segons la informació que s’ha  pogut obtenir, ja abasta un territori de 7.100 quilòmetres quadrats. En total, es calcula que hi ha 83 exemplar, dels quals 41 a les comarques catalanes properes. Entre elles, l’Alt Urgell, on per primer cop des del 2007 s’ha localitzat un indici.

Les dades evidencien que, a poc a poc, l’os bru es va estenent per tot el territori. És el balanç que fa el GSTOP, entitat conformada pel departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, el cos d’agents rurals del departament d’Interior, el Conselh Generau d’Aran i els governs d’Andorra, França, Aragó i Navarro. A través del seguiment que es fa, durant el 2023 es van detectar 83 exemplars al llarg de tota la serralada, 43 dels quals adults amb capacitat per a tenir descendència. La taxa d’increment de la població s’estima en el 10,94%.

Mapa presència os
Mapa presència os

I aquesta població es distribuiria a través de 7.100 quilòmetres quadrats. La xifra és superior en 1.700 si es compara amb les dades del 2022, principalment per diversos moviments de dispersió de mascles subadults cap als extrems oest, sud i est de l’àrea de dispersió.

Pel que fa a la regió més propera a Andorra, com ara a les comarques catalanes de l’Aran, els dos Pallars, l’Alta Ribagorça i l’Alt Urgell, hi hauria 41 exemplars. A la comarca del sud, de fet, s’ha trobat el primer indici d’os des del 2007. Va ser localitzat dins del parc natural de l’Alt Pirineu, al terme municipal de Montferrer i Castellbó.

L'os gravat pels banders.

Relacionat

Medi Ambient creu que l’os detectat seria el mateix que el que es va veure al juny

Pel que fa a Andorra, també hi ha hagut indicis durant el 2023. Fins a 11, segons les dades fetes públiques del GSTOP. Entre aquestes, una gravació que data del passat mes d’octubre. També hi ha hagut d’altres, com ara petjades.

Comentaris (1)

Trending