Medi Ambient creu que l’os detectat seria el mateix que el que es va veure al juny

El ministeri treballa per poder tenir enllestit el reglament d’indemnitzacions per possible danys, “com a molt tard”, de cara a l’estiu, un cop els animals retornin a la muntanya

L'os gravat pels banders.
L'os gravat pels banders. BANDERS

Els banders han tornat a enregistrar imatges d’un os al país. Concretament, segons ha explicat el ministre de Medi Ambient, Guillem Casal, l’animal s’ha vist a la parròquia d’Ordino, “molt a prop d’on es va detectar l’última vegada”. Malgrat que ara s’estan analitzant les mostres que s’han obtingut per esbrinar si és el mateix exemplar que el detectat el mes de juny, Casal ha avançat que “hi ha possibilitats que sigui el mateix”.

Els banders han compartit les imatges del plantígrad a través dels seus perfils a les xarxes socials. Indiquen que van ser captades per les càmeres de seguiment que es tenen a diferents punts del territori, concretament, a la zona d’Ordino on al juny també va aparèixer l’animal. En aquest sentit, Casal ha remarcat que si s’ha pogut detectar és perquè “tenim uns mitjans de prevenció i control”. De fet, ha assegurat que abans de fer-ho públic la informació s’havia traslladat a l’associació de pagesos i a algun ramader, “una col·laboració que hem de mantenir dins d’una situació de normalitat”. Una comunicació que es fa per “transparència” i per “normalitzar” la situació.

Un dels paranys per obtenir mostres de pèl col·locat al nord-oest del país per fer seguiment de l'os.

Relacionat

Quin és el seguiment de l’os pel seu pas per Andorra?

El ministre ha detallat que els mitjans de control de què es disposa inclouen càmeres de fototrampeig, però també es posen productes als arbres per atraure l’os i poder-ne captar mostres per fer-ne un seguiment.

I és gràcies a aquestes mostres que actualment s’estan analitzant que es podrà saber si és el mateix animal que van veure al juny. Llavors es va identificar un mascle de 7 anys, provinent de la zona de l’Arieja que e diu Tuc. “El tenen identificat a França i el tenim identificat nosaltres i no té cap antecedent de depredació”, ha destacat Casal, que ha afegit que aquest element “reconforta”.

L'os en les imatges captades pel dispositiu dels banders.

Relacionat

L’‘os andorrà’ és un exemplar mascle, jove (d’entre quatre i cinc anys) i de moment no identificat

Malgrat que de moment no es tenen els resultats de les proves fetes, el ministre ha admès que el que han vist “ens fa intuir, tot i que no ho puc assegurar amb tot la certesa, que podria ser el mateix animal”. Els motius? “És una zona propera al darrer lloc on es va detectar, es tracta segurament d’un mascle i tindria les mateixes dimensions. Per tant, amb prudència, però hi ha possibilitats que sigui el mateix”.

INDEMNITZACIONS

Precisament el treball conjunt amb l’associació de pagesos també inclou el desenvolupament del reglament d’indemnitzacions per danys a l’agricultura i la ramaderia per part d’espècies en perill d’extinció, és a dir, per possibles atacs de l’os. “Estem mirant de quin grau d’abast estaríem parlant i poder-lo tenir activat el més aviat possible”, ha avançat el ministre durant la compareixença que ha dut a terme aquesta tarda davant la comissió legislativa de política territorial, urbanisme i medi ambient. De fet, “com a molt tard”, es voldria tenir de cara a l’estiu que ve, moment en què els animals retornaran a la muntanya. Ara, ha recordat, la pràctica totalitat del bestiar ja ha baixat i per tant, “no hi ha animals susceptibles de ser atacats”.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending