Medi Ambient continua ‘collant’ per armar els banders: fora l’arma curta, ara la pistola elèctrica

Els grups parlamentaris treballen amb l’elaboració d’esmenes, i segurament a proposta de Demòcrates es voldrà introduir en el text que els agents rurals puguin disposar d’equipaments coercitius

Un tot-terreny dels banders enmig d'una nevada.
Un tot-terreny dels banders enmig d'una nevada. BANDERS

El debat sobre la possibilitat d’armar els banders, més enllà de la tradicional arma llarga, l’escopeta, de la qual en certs moments ja poden disposar, continua generant un ampli debat. El ministeri de Medi Ambient continua ‘collant’ perquè els agents rurals puguin equipar-se de mitjans de protecció i atac, en certa manera, davant d’un increment de la perillositat que considera que comporten les seves actuacions. Descartat el port d’arma curta, ara es pensa en la pistola elèctrica (Taser) i amb la porra.

El projecte de llei presentat pel Govern obria la porta a que els banders poguessin portar arma curta, és a dir, pistola. De foc, s’entén. Això ja va generar al seu moment un ampli debat que, més enllà de la confrontació a la muntanya, dit metafòricament, entre banders i caçadors, també es va traslladar a la cambra parlamentària, on el pes dels funcionaris i dels amants de la cinegètica també juga i molt. Els responsables ministerials havien acordat amb els comandaments de banders que el port d’arma curta seria possible. El projecte de llei deixava la porta oberta, com s’ha dit, i un reglament acabaria de definir l’eina a usar.

Que si furtius, que si contrabandistes, fins i tot es posa l’exemple dels joves que van a fer consum comunitari d’alcohol (‘botellons’) a dalt de cims o tensions entre grups d’excursionistes per l’ocupació d’un refugi no guardat que de vegades enganxen banders pel mig

El rebombori una vegada entrat a tràmit parlamentari el text va ser molt notable. Amb reunions, trobades, trucades i tot el que es vulgui i calgui. Al final es va acordar que via esmenes se suprimiria la part de l’article que deixava marge per a l’equipament dels banders amb la pistola i que s’hi posaria el text clavat a l’actualment vigent. Arma llarga, escopeta, i prou. Han anat passant els dies, i la pressió des del ministeri per tal que les esmenes que s’introdueixin al text permetin algun tipus d’armament continua sobre la taula. I es vehicula, sobretot, a través de parlamentaris de Demòcrates.

El ministeri, els banders, recorden que cada cop hi ha més gent a la muntanya la reacció de la qual és imprevisible. Que si furtius, que si contrabandistes, fins i tot es posa l’exemple dels joves que van a fer consum comunitari d’alcohol (‘botellons’) a dalt de cims o tensions entre grups d’excursionistes per l’ocupació d’un refugi no guardat que de vegades enganxen banders pel mig. Ara, la possibilitat que els banders hagin de participar també en els dispositius de control d’incompliment de mesures anti-Covid hauria reforçat les peticions.

taser X26 medium 2
Una pistola elèctrica de la casa Taser.

Els grups encara estan treballant les esmenes després que s’hagi allargat el termini de presentació de les mateixes fins al dia 23 d’aquest mes. Es va arribar a parlar de que els banders poguessin dur manilles. Però la llei en cap cas autoritza els agents rurals a practicar detencions. Per tant, aquesta opció també va ser refusada. De fet, també els bombers, per exemple, es poden trobar en situacions compromeses. O encara ara els duaners. I els cal, en cas d’una situació complexa, avisar la policia. És el mateix cas dels banders. D’aquí que les manilles també haurien passat a millor vida.

70850458 707851836357281 7905318115242174471 n

Relacionat

Una arma de doble tall

Però la pressió del departament que encapçala Sílvia Calvó es manté. Els grups de la coalició governamental estarien treballant en una solució de compromís. S’esmenaria el text per deixar clar que d’arma curta res de res i s’introduiria una expressió del tipus ‘elements coercitius’ que, en principi donaria resposta a les darreres exigències ministerials: arma de foc no, pistola elèctrica, sí. Però el port del Taser -pel nom comercial amb el qual durant molts anys han estat conegudes aquestes eines de descàrrega i de les quals ja disposa tant el centre penitenciari com la policia- tampoc no satisfaria molts dels consellers. S’estan acabant de llimar els serrells. Però la idea és que en comissió es pugui acabar afinant el text per deixar clar que Taser tampoc. Potser algun tipus de porra i poc més. El debat, però, continua.

Comentaris (4)

Trending