La majoria imposa el seu criteri al Consell i la taxa al carboni entrarà en vigor el gener del 2022

Els tres grups de la majoria tanquen el text amb un ajornament que tant els importadors de carburants com l’ACU veuen insuficient tot i que el tema encara es discutirà al ple via la reserva d’esmena presentada pel PS

Sortidors de carburant en una benzinera.
Sortidors de carburant en una benzinera. ARXIU

La majoria parlamentària que dona suport al Govern, tal com s’esperava, ha imposat el seu criteri pel que fa a l’entrada en vigor de la taxa al carboni. La llei que la crea ha estat tancada ja de forma gairebé definitiva per enviar-la cap al ple. I marca que la nova figura impositiva s’haurà de pagar a partir del gener. El debat sobre aquest calendari, però, es farà també a la cambra, ja que el PS ha presentat una reserva d’esmena per defensar un ajornament fins al 2023.

El text ja ha estat enllestit a la comissió de Finances i Pressupost del Consell General. Com s’esperava, el tràmit ha estat relativament ràpid, ja que hi havia poques esmenes. De fet, la gran majoria evidenciaven les diferències entre majoria i socialdemòcrates. Els primers accepten endarrerir la taxa fins al gener. Els segons, agafant les demandes tant del sector de venda de carburants com les gairebé 13.000 signatures recollides des de l’Associació de Consumidors i Usuaris (ACU), proposen ajornar-la fins al 2023.

Ferreira, a les portes del Consell General, abans d'entrar les signatures.

Relacionat

L’ACU esgrimeix les 13.000 firmes recollides per demanar l’ajornament d’un any de la taxa al carboni

I el debat ha estat ràpid. El text ja està enllestit per a la seva votació al ple. I, com era previsible, amb la proposta de Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos ja escrita negre sobre blanc. La taxa es començarà a pagar a partir del gener, malgrat que tant l’ACU com l’Asidca reclamaven més marge per poder superar la crisi econòmica provocada per la pandèmia.

Per tant, la taxa es fixa en 30 euros per tona de diòxid de carboni, dels quals, però, la meitat seran compensats per una reducció del tipus de l’impost especial corresponent. El primer any, pel que fa al carburant de locomoció, el tipus serà reduït, de 25 euros. Per al de locomoció, l’aplicació serà esglaonada durant sis exercicis.

El text arriba així al ple, però el debat sobre quan ha d’entrar en vigor la taxa no està encara tancat. Des del grup parlamentari socialdemòcrata es vol portar a la cambra la decisió, i es farà amb la fórmula de la reserva d’esmena. Les propostes de modificació del text que han estat rebutjades a la comissió ara es plantejaran davant els 28 consellers generals. Això serà el dia que es voti el text, previsiblement en una sessió parlamentària que es podria celebrar el 8 de juliol.

Mànegues del sortidor d'una benzinera.

Relacionat

El PS proposa un estudi sobre el futur del sector dels carburants al país

En canvi, el que sí que s’ha introduït al text és la proposta, feta també des del PS, per encomanat a Govern la realització d’un estudi tècnic de diversificació i transició del sector industrial dels hidrocarburs del Principat d’Andorra”. Aquest, inclòs via una nova disposició addicional, haurà d’estar enllestit durant el primer any d’aplicació de la llei.

Comentaris

Trending