El PS proposa un estudi sobre el futur del sector dels carburants al país

En una de les esmenes presentades a la llei que crea la taxa al carboni demana que s’encarregui al Govern que tiri endavant aquest treball en el termini màxim d’un any des de l’entrada en vigor de la nova figura impositiva

Mànegues del sortidor d'una benzinera.
Mànegues del sortidor d'una benzinera. Cristian Cortés

La llei que ha de crear la taxa al carboni ja es troba en el seu penúltim pas del tràmit parlamentari: la discussió en comissió de les esmenes presentades. Bàsicament, el debat se centrarà en quan ha de ser d’aplicació. Tot i això, un altre dels canvis proposats, en aquest cas des del Partit Socialdemòcrata, preveu encomanar al Govern que impulsi un estudi sobre quina pot ser l’evolució dels carburants al país.

Així queda reflectit en la darrera de les quatre esmenes que el principal grup parlamentari de l’oposició ha presentat al text. En concret, al projecte de modificació de la llei d’impostos especials. Des del PS es proposa afegir una disposició addicional en la qual es fa un clar encàrrec al Govern.

Així, el que es demana és que l’executiu elabori “un estudi tècnic de diversificació i transició del sector industrial dels hidrocarburs al Principat d’Andorra”. Aquest treball, s’indica en l’esmena, s’hauria de tenir enllestit com a màxim en el termini d’un any des de l’entrada en vigor de la nova legislació.

La resta d’esmenes presentades a la llei (tres més en el cas dels socialdemòcrates) i dues per part dels grups de la majoria se centren en el punt polèmic de la taxa al carboni: quan ha d’entrar en vigor. Tal com havien anunciat, Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos aposten per un ajornament mínim. Tot just fins al gener de l’any vinent. Des del PS, en canvi, entenen que cal esperar fins al 2023.

El debat ja està en marxa a la comissió, però el reduït nombre d’esmenes fa pensar que la llei definitiva no ha de trigar gaire a estar enllestida per a la seva votació al ple. De moment, la comissió responsable, la de Finances i Pressupost, ja ha fet una reunió inicial i tot fa preveure que es pugui culminar el treball amb una o dues trobades més.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending