Laika denuncia un canvi de protocol que “fa retrocedir els drets dels animals”

L’entitat animalista lamenta la manca d’interlocució i empatia de l’administració a l’hora de canviar els procediments a l’hora de recuperar animals abandonats, salvatges o accidentats a la carretera

Una imatge de l'aspecte que presenta actualment el refugi per als gats que gestiona Laika.
Una imatge de l'aspecte que presenta actualment el refugi per als gats que gestiona Laika. LAIKA

Laika treu foc pels queixals. Un decret governamental, impulsat pel departament d’Agricultura, i que a parer de l’entitat suposa un canvi en el protocol o la manera de procedir a l’hora de recuperar animals abandonats, salvatges o que hagin estat per exemple atropellats a la carretera l’ha fet encendre. Fins al punt que l’organització animalista considera que la poca empatia de l’administració està “fent retrocedir els drets dels animals” alhora que, en el seu cas, pot arribar a posar en risc la viabilitat del col·lectiu.

El president i la vicepresidenta de Laika, Josep Mas i Sandrine Desruels, acusen el Govern de manca de sensibilitat i lamenten que no es consulti amb les entitats implicades -“Laika deu ser de les tres o quatre associacions més actives al carrer”, recorda Mas- en el moment de procedir a fer canvis que a parer de Desruels acaben comportant que en el cas d’Agricultura “es renti les mans” en aspectes com el de la recuperació dels animals que estiguin solts pel carrer. Laika parla especialment pel gas dels gats, ja que l’entitat és des de fa uns mesos la concessionària i, per tant, la responsable de la gatera. Però els canvis també afecten els gossos.

“Hi ha una manca de respecte total des de l’administració cap a les entitats. En cap moment el Govern no ha tingut la humilitat suficient per consultar els canvis. Calia una interlocució i no una imposició. És necessària una bona coordinació. Consens, coordinació i claredat”, reclamen Josep Mas i Sandrine Desruels

Els dos responsables de Laika consideren expliquen que si fins ara estava més o menys clar que els comuns tenien l’obligació de capturar o recuperar els animals i després era el Govern qui es feia càrrec del cost, amb la modificació del protocol, ni l’executiu es fa càrrec de la despesa ni està clar com han d’actuar els comuns. Amb tot, lamenten Desruels i Mas, gat que es troba ferit en algun espai públic o que forma part d’alguna comunitat assalvatjada (colònia) es contacta a Laika perquè se’n faci càrrec.

La vicepresidenta de l’entitat recorda que Laika té una responsabilitat inherent a la gestió de la gatera, però que no la té més enllà d’aquí. I que com a associació protectora i defensora d’animals, arriba fins on arriba. En aquest sentit, Josep Mas ha esclatat afirmant que “ja n’hi ha prou d’abusar de la meva vulnerabilitat”. I és que el president del col·lectiu n’és el seu màxim mecenes. Durant el 2020 va posar, oficialment, 35.000 euros de la seva butxaca per poder sufragar despeses derivades a l’atenció, especialment, dels gats. Però que ni ell ni Laika tenen recursos il·limitats i no posaran en perill la viabilitat ni generaran deutes, amb la qual cosa poden haver-se de sacrificar animals.

Els dos dirigents de l’entitat lamenten que sembla que el Govern hagi decidit despreocupar-se de la gestió animal i que sigui Mas qui carregui amb aquest cost. “Hi ha una manca de respecte total des de l’administració cap a les entitats. En cap moment el Govern no ha tingut la humilitat suficient per consultar”, si és que calien canvis, com era millor fer-los. “Calia una interlocució i no una imposició. És necessària una bona coordinació”, diuen els dos dirigents. “Consens, coordinació i claredat”, rebla Mas que lamenta que es vulgui, a parer seu, “penalitzar” Laika.

Perquè amb la manca de concreció del nou decret, i deixant als comuns que facin, més o menys el que vulguin -per exemple, contractar un servei privat de captura d’animals amb un llaç com si es tractés d’una plaga-, que estableixin els seus propis protocols de sanitat animal, s’està retrocedint en els drets dels animals. “Sabem que estem en un moment difícil, complicat, però no podem descuidar els animals”, reclamen des de Laika.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending