El Govern acceptaria una aplicació “més flexible” de la taxa al carboni

Espot avança que no posaran traves si els grups del Consell acorden algun ajornament de la figura sempre que “no es desvirtuï la raó de ser de la figura ni la llei que la crea”

Sortidors de carburant en una benzinera.
Sortidors de carburant en una benzinera. ARXIU

El Govern manté la voluntat de tirar endavant la taxa al carboni. Ara bé, la seva posició comença a no ser tan estricta com fa unes setmanes. L’èxit de la recollida de signatures impulsada des de l’Associació de Consumidors i Usuaris (ACU) sembla haver tingut el seu efecte. Sense que “es desvirtuï” ni la nova figura ni la llei que la crea, el cap de l’executiu, Xavier Espot, ha avançat que no posaran pegues si els grups parlamentaris acorden una aplicació més “flexible”.

A poc a poc, sembla que la pressió ciutadana va aconseguint certa reacció per part de Govern. I prop de 12.800 signatures -les recollides per l’ACU- són un argument potent. Prou perquè l’executiu assumeixi que el que no ha volgut acceptar sí que pugui tenir més possibilitats entre els grups parlamentaris, que són els que han rebut les firmes aquest divendres. Són ells, al cap i a la fi, qui han de treballar la llei i qui acabaran definint com queda.

Ferreira, a les portes del Consell General, abans d'entrar les signatures.

Relacionat

L’ACU esgrimeix les 13.000 firmes recollides per demanar l’ajornament d’un any de la taxa al carboni

Espot ha volgut recordar que el text enviat per l’executiu a la cambra legislativa ja comporta “un cert ajornament” de l’aplicació de la taxa, tant pel que fa al carburant destinat a locomoció com pel de calefacció. Al mateix temps, però, ha admès que els grups, amb la pressió de les signatures, potser acaben anant més enllà. “Si es creu que per donar satisfacció a l’ACU o a l’Associació d’Importadors de Carburants es pot ser encara més flexible, no ens hi oposarem”, ha comentat.

Això sí, sempre amb una condició clara: “el que no volem és desvirtuar la raó de ser de la taxa i de la llei que la regula”. I aquesta, ha recordat, no és “recaptatòria” sinó que el que es vol és finançar polítiques per a una clara “aposta per la transició energètica”. També ha remarcat, una altra vegada, que hi haurà “un petit increment de preu que repercutirà poc en les famílies” quan en canvi, assegura, podran gaudir “d’un transport públic més barat” i de “més subvencions per rehabilitar i millorar l’eficiència de les llars”.   

Etiquetes

Comentaris

Trending