La gossera va rebre durant l’any passat 182 cans i va tramitar 108 adopcions

Agricultura engega una campanya de sensibilització sobre la tinença responsable dels animals de companyia i admet un ball de xifres en el registre de gossos que vol resoldre durant aquest 2022

Una imatge de la gossera.
Una imatge de la gossera. arxiu

La gossera pública va experimentar durant l’any passat un total de 182 nous ingressos i, alhora, va tramitar 108 adopcions. Aquestes són dues de les grans xifres que han donat els responsables d’Agricultura -amb la ministra, Sílvia Calvó, i el director, Josep Casals, al capdavant- durant la presentació d’una campanya que es durà a terme durant tot el que resta d’aquest 2022 i que té com a objectiu conscienciar la ciutadania sobre la responsabilitat que suposa tenir un animal de companyia.

La campanya tindrà diverses fases i va adreçada tant a aquells que ja tenen un o més animals de companyia com aquelles altres persones que es plantegen tenir-ne. A aquests darrers, sobretot, se’ls vol orientar sobre les millors opcions en relació amb la seva manera de viure, la de la família. I, també, lligat al cost que suposa la tinença d’un animal. ‘La teva mascota, la teva responsabilitat’ és l’eslògan genèric d’una campanya que ja es va començar a treballar el desembre i que durant el 2022 anirà desenvolupant tots els conceptes que s’han creat.

“Abordem una campanya global per donar a conèixer a tota la ciutadania els drets i obligacions de la tinença amb la voluntat d’impulsar una millor convivència entre la ciutadania i els animals de companyia”

La ministra de Medi Ambient i Agricultura ha assegurat que “abordem una campanya global per donar a conèixer a tota la ciutadania els drets i obligacions de la tinença amb la voluntat d’impulsar una millor convivència entre la ciutadania i els animals de companyia”. La campanya va adreçada també a institucions i professionals de la veterinària, entre altres sectors. I més enllà de la campanya més genèrica, que va de gossos i també de gats i altres mascotes, Casals ha exposat que també s’abordaran aspectes que es podrien considerar més temàtics.

Es tractaran les adopcions, la salut animal, la seguretat i confort -que va des del xip al genotipatge passant per com s’ha de viatjar amb els animals-, el civisme -i aquí el director d’Agricultura ha recordat, per exemple, que no es pot anar amb un gos lliurement a la muntanya perquè hi pot haver espais privats, terrenys de pastura o fauna pasturant- o la qüestió dels gossos potencialment perillosos. Casals ha recordat que “un animal de companyia no és una joguina” i Calvó ha fet èmfasi en què la tinença origina “una responsabilitat” i “unes obligacions burocràtiques”.

La titular de Medi Ambient i Agricultura ha deixat clar que la campanya no es posa en marxa perquè hi hagi un increment d’abandonaments -“no hi ha dades que ho demostrin”, ha dit Calvó- encara que “hi segueixen havent abandonaments i la voluntat és que acabin sent zero; no s’haurien d’abandonar els animals”. Paral·lelament, el director d’Agricultura ha remarcat que “hi ha un interès creixent per tenir animals de companyia” i aquí sí que l’administració ha de fer incís en una bona tinença.

DADES I DESGAVELL

Josep Casals ha exposat les dades en relació amb la gossera i juntament amb la ministra ha admès el desgavell que hi ha en el registre de gossos, una situació amb la qual s’està treballant i que es voldria resoldre durant aquest 2022. De fet, per als dos responsables ministerials, la campanya que es posa en marxa -que inclou un nou portal web-, en facilitar molta informació es considera que podria ajudar a fer els passos correctes per abordar correctament també els registres.

Sia com vulgui, sobre el registre no ha donat dades perquè hi ha “un ball de xifres” que s’hauria de resoldre “molt aviat”, segons Casals. Calvó, que ha recordat que al seu dia el registre no era automàtic, ha reconegut que “vam identificar una problemàtica que era l’accés al registre” i “estem treballant” per resoldre´ho. Per fer “el més fàcil possible l’accés a aquest registre”. I per fer-ne net, fent trucades si escau a aquells propietaris les mascotes dels quals s’haurien de donar de baixa seguint els paràmetres establerts que fixen que als 20 anys des que va ser registrat un gos es considera finat.

Un moment de la presentació de la campanya.
Un moment de la presentació de la campanya. Toni Solanelles
Si hi ha canvis de titulars o no per estalviar-se la taxa canina implantada per alguns comuns des d’aquest 2022, això correspon a les corporacions parroquials controlar-ho, segons la ministra, però “no tenim registrat sistemes d’evasió”, ha dit Calvó, que també ha recordat de passada que no tots els comuns tenen imposada la taxa en qüestió.

Del que sí que hi ha dades que s’han publicitat és de la gossera. En aquest sentit, Josep Casals ha explicat que durant el 2021 la gossera va registrar 182 entrades d’animals i, alhora, els responsables de la mateixa van poder retornar als seus propietaris perquè estaven xipats 26 gossos més que es van localitzar pel territori. Els 182 gossos ingressats a la gossera no es poden considerar abandonats perquè també hi ha la fórmula de la cessió.

Una cessió és aquella que es fa de manera conscient a la gossera quan el propietari de l’animal conclou que no se’n pot fer càrrec. Respecte de 26 dels 182 cans ingressats, es van fer les gestions corresponents perquè poguessin estar en llars d’acollida vista la seva edat i les patologies de salut que arrossegaven. O totes dues qüestions juntes.

Comentaris (1)

Trending