L’ETR de la Gonarda seria capaç de donar servei a una tercera parròquia i mitja

El director general de FEDA, Albert Moles, i el cap de Govern, Xavier Espot, han inaugurat les instal·lacions que abasteixen la Massana i Ordino i que han costat 13 milions d'euros

Albert Moles i Xavier Espot en la inaugració de l'ETR de la Gonarda.
Albert Moles i Xavier Espot en la inaugració de l'ETR de la Gonarda. Albert Sanjuan

L’Estació Transformadora i Repartidora (ETR) de la Gonarda s’ha inaugurat aquest dimarts. Dona servei a les parròquies de la Massana i Ordino, tot i que, segons el director general de FEDA, Albert Moles, podria donar servei a una tercera parròquia i mitja. Ha costat 13 milions d’euros i té la capacitat d’arribar fins a un 28% del consum màxim d’Andorra.

Moles i el cap de Govern, Xavier Espot, han estat els encarregats d’inaugurar les instal·lacions de la Gonarda. El primer objectiu és transformar l’energia elèctrica d’alta tensió i enviar-la cap a les cases. Segons el director general de la parapública, compta amb dos transformadors de 36 megawatts de potència, dels quals un suposa menys del doble del que gasten les parròquies de la Massana i Ordino, i l’altre és de reforç. Aquesta ETR, segons ha explicat Moles “seria capaç de donar servei a una tercera parròquia i mitja”. Afegeix que la seva posada en funcionament “permetrà evitar i minimitzar moltes avaries, ja que amb una xarxa que anava d’Andorra a Espanya amb dues subestacions era més complicat”.

“Caldrà veure el creixement que hi pugui haver de la població, però crec que amb aquesta subestació la xarxa d’Andorra es pot dir que serà relativament estable a 20, 30 i 40 anys vista”

El cost de la instal·lació ha estat de 13 milions d’euros i s’ha construït respectant l’entorn. Sobre la necessitat de més infraestructures com aquesta, Moles ha dit que “caldrà veure el creixement que hi pugui haver de la població, però crec que amb aquesta subestació la xarxa d’Andorra es pot dir que serà relativament estable a 20, 30 i 40 anys vista”.

Per la seva part, el cap de Govern, Xavier Espot, ha exposat que “l’ETR suposa un equipament clau per caminar cap a la transformació energètica i alleugereix les instal·lacions de la vall central”. Recorda la capacitat d’anticipació que va tenir Nord Andorrà als anys 90 tenint en compte el creixement que s’albirava. Precisament el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transport i Mobilitat, David Forné, ha manifestat que “les Valls del Nord han crescut en els darrers trenta anys i ens permetrà que les energies renovables es puguin connectar aquí”.

Finalment, Albert Moles no ha volgut avançar si hi haurà una nova pujada de tarifes del rebut de la llum de cara al 2024. Malgrat que el Consell d’Administració ja ha elaborat el pressupost, diu que qui té la potestat d’aprovar els increments és el Govern.

Comentaris (1)

Trending