Llovera ha indicat que "necessitaríem cinc vegades més boscos a Andorra per compensar les nostres emissions. Per tant, hem de reduir emissions de forma decidida i assumible per a l’economia". Ha recordat que a Andorra el 30% de les emissions provenen dels edificis, "però ara tenim una reglamentació tèrmica que obliga a fer aïllaments molt cars i que no són els òptims". L'enginyer ha opinat que "la gestió de boscos ha de servir també per poder utilitzar la fusta com a material de construcció i fer edificis més sostenible amb un material de km0".
Les alternatives per fer un entorn més sostenible han centrat la majoria de les intervencions. En aquest sentit, Antoine Dalle ha apostat per la biomassa, com "una alternativa energètica per a Andorra, tant de fusta provinent dels boscos, com de fusta provinent de la construcció i els enderrocs. Apostar per les energies alternatives al combustible fòssil contribueix a ser més sostenibles i dona noves oportunitats a l’economia local".
En aquest punt, Moles ha subratllat que "’l'energia elèctrica té una oportunitat en la transició energètica perquè té la capacitat d’incorporar fonts renovables com la solar o l’eòlic". Ha afegit que en els últims anys s'ha avançat força en energia solar i "ara hem instal·lat un màstil al Port d’Envalira per mesurar el potencial que tindria l’energia eòlica". Llovera ha posat d'exemple, per tancar el debat, que l'any 2015 un edifici reformat al centre d’Andorra la Vella va guanyar un premi mundial per la seva eficiència energètica. Són pisos de 70 metres quadrats que paguen només nou euros al mes de calefacció.
Comentaris