Els comuns adoptaran les mateixes mesures d’estalvi energètic que l’administració

El cap de Govern i la ministra de Medi Ambient han celebrat una reunió amb les corporacions on s’ha acordat la signatura del conveni, que es durà a terme durant els pròxims dies

Reunió entre Govern i comuns per les mesures d'estalvi energètic.
Reunió entre Govern i comuns per les mesures d'estalvi energètic.

El cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, s’han reunit aquest dijous amb totes les corporacions per concretar les mesures d’estalvi energètic que s’hauran de portar a terme a les diferents parròquies. Es replicaran, en un inici, les que s’han concretat per als edificis de l’administració, amb algunes particularitats i adaptacions per als comuns. El conveni s’haurà de firmar els pròxims dies, quan es doni el vistiplau definitiu a tot l’acordat.

L’estalvi del 15% en l’energia dels comuns es durà a terme pràcticament igual que a l’administració, sempre tenint en compte les particularitats parroquials. Un dels temes que s’ha tractat, que preocupava a les corporacions i algunes d’elles ja havien començat a fer canvis és l’enllumenat de Nadal. En aquest sentit, Espot ha explicat que s’ha establert cert termini per poder-les tenir, i que s’intentarà allargar-lo alguns dies sempre i quan no suposi una diferència significativa.

Espot ha assegurat que “hi ha una voluntat ferma dels set comuns a sumar-se a la línia que ja hem aplicat en el cas de l’Administració General”. Durant la reunió, ha apuntat, s’ha fet un repàs de les mesures dels edificis administratius, i les corporacions han fet observacions, “cadascú d’acord amb la realitat de la seva parròquia, i penso que són perfectament assumibles”. Per tant, el que es farà serà traslladar el conveni als comuns els pròxims dies, ja que s’ha donat un marge perquè tots s’ho puguin estudiar amb la calma.

Sílvia Calvó explicant les mesures a aplicar.

Relacionat

Govern limita a 20 graus la temperatura màxima a l’administració durant l’hivern

La necessitat de prendre mesures a les parròquies és crucial, ha apuntat Espot. “El consum de les administracions, després de les botigues, és el segon més gran al nostre país, per tant, l’impacte que pot tenir en aquesta necessitat d’estalvi és enorme”, ha explicat. Alguns dels apunts que s’han fet des dels comuns, i que s’han recollit, és que “no hi hagués una implicació tan directa en l’enllumenat públic, sinó que fos un còmput del total del consum d’electricitat, per donar una mica de marge de maniobra”.

Pel que fa a les pistes d’esquí, també grans consumidores d’energia, la reunió es té prevista amb Calvó per a aquests dies. “S’ha d’implementar amb ells, a través de la col·laboració i de la bona sintonia, mesures d’estalvi energètic en què els concerneix”, ha indicat Espot. D’altra banda, per a la ciutadania, com ja s’havia explicat, hi haurà recomanacions. “En un primer moment, creiem que entre les mesures que ens autoimposem les administracions i la conscienciació i la mostra de voluntat no haurem d’acabar establint mesures de compliment obligat”, ha assenyalat.

ELS COMUNS, COMPROMESOS A TREBALLAR EN LES DIRECTRIUS D’ORDENACIÓ URBANÍSTICA

Aprofitant la reunió amb els comuns, s’ha parlat, informalment, sobre la mesura que afecta les llicències urbanístiques anunciada pel Govern durant el Debat d’Orientació Política. “Estan una mica amoïnats per com acabarem de definir els criteris que han de configurar les directrius d’ordenació, però entenen el compromís”, ha apuntat Espot, fent referència als comuns que estan governats per demòcrates, liberals i ciutadans compromesos. Escaldes-Engordany i Sant Julià, però, són una altra història. En aquest cas, i fent referència a les al·legacions d’invasions comunals, ha assegurat que “jo crec que no hi és”. També, respecte al fet que no s’hagi comunicat abans, Espot ha explicat que “ja els he traslladat el motiu i que era important per no fer efecte crida”. Com a conclusió, “s’han compromès a sumar-se a aquest treball per intentar pactar aquestes directrius”.

Comentaris

Trending