El COEX es prepara per a la campanya hivernal

Fa uns dies es van posar en marxa les proves pràctiques que ajudaran a escollir l’equip que s’encarregarà de conduir les màquines aquesta temporada

El COEX es prepara per a la campanya de Viabilitat Hivernal
El COEX es prepara per a la campanya de Viabilitat Hivernal

La campanya hivernal a Andorra es comença l’1 d’octubre. Tot i això, el servei de Conservació i Explotació de carreteres (COEX) engega la seva activitat molt abans, perquè tot estigui més que preparat. De fet, aquests darrers dies s’han fet les proves pràctiques per a tots aquells candidats que vulguin ser maquinistes en la pròxima temporada.

David Palmitjavila, cap de l’àrea del COEX, indica que aquestes proves són per poder escollir els millors candidats, aquells que formaran els equips de maquinistes que s’assignaran a les tres zones determinades. En concret, s’escolliran 23 persones, que seran les que millor acompleixin aquesta mena d’exàmens. Es tracta, bàsicament, d’un reconeixement d’habilitats en la conducció de les màquines llevaneu. “Són proves per veure com porten el camió, la pala i si en són conscients del seu funcionament, o si tenen coneixement de material nou que hi ha arribat”.

Sovint, els candidats són els mateixos que en anys anteriors, però sempre cap la possibilitat que es presenti algú de nou i se li dóna la possibilitat de demostrar la seva valia. Una vegada seleccionats, Palmitjavila explica que els encarregats de cada àrea seran qui els proporcionin la formació necessària, “d’acord amb la zona i les màquines que hauran de portar”. De fet, tot i que sembla molt complicat que nevi l’1 de novembre, a les primeres actuacions hi solen acudir els professionals més experimentats.

“Abans de començar la Viabilitat Hivernal hi ha moltes tasques a fer i moltes coses a deixar preparades”

Però, Palmitjavila assegura que els treballs de preparació no comencen ara, sinó que a l’estiu ja es fan “feines estàtiques”. Es tracta del manteniment de les màquines, la revisió d’equips i la reparació dels danys que hagin pogut provocar allaus en la temporada passada. “Abans de començar la Viabilitat Hivernal hi ha moltes tasques a fer i moltes coses a deixar preparades”.

Entre elles, i seguint un vessant diferent del de la selecció de conductors, es fa una posada en marxa del sistema de desencallament d’allaus que hi ha a la muntanya, sempre sense neu, “senzillament per assegurar-nos de què tot funciona correctament”. Palmitjavila explica que es col·loquen bombones d’oxigen i gas i es fa una explosió controlada, per veure que els sistemes mecànics i de radiofreqüència reaccionen correctament.

Per últim, però no menys important, es fan en paral·lel reunions amb tots els actors que han d’estar implicats en la campanya hivernal. Això inclou comuns, Mobilitat, Policia i Bombers. “En aquestes reunions ens assegurem que es tenen clars els papers, els circuits i repassem els protocols, així com el Pla de Viabilitat que sempre es tracta de millorar cada any”.

Comentaris (3)

Trending