Calvó exposa la lluita contra el canvi climàtic d’Andorra davant l’ONU

El president ha convocat aquesta reunió per debatre la bretxa de les capacitats tècniques i financeres actuals per a limitar l’increment de la temperatura global

La intervenció de Silvia Calvó a l'ONU.
La intervenció de Silvia Calvó a l'ONU.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, ha participat de manera telemàtica al debat d’alt nivell ‘Entregar accions climàtiques: per a les persones, el planeta i la prosperitat’. A una setmana de la celebració de la COP26, el president de l’Assemblea General de les Nacions Unides, Abdulla Shahid, ha convocat aquesta reunió que esdevé un fòrum per debatre la bretxa de les capacitats tècniques i financeres actuals necessàries per a limitar l’increment de la temperatura global 1,5 graus.

A la trobada també s’han intercanviat les millors pràctiques per a abordar l’acció climàtica, així com tots els reptes estructurals per a la sostenibilitat que s’han agreujat en el temps de pandèmia. Durant la seva intervenció, Calvó ha recordat que “és una lluita global” i que malgrat que Andorra sigui un petit país això no suposa que el seu compromís “no estigui a l’alçada de la gran responsabilitat que és”.

En aquest context Calvó ha explicat que “Andorra creu fermament en la internacionalització dels costos” derivats de la crisi climàtica, i per això ha impulsat la creació d’un preu pel carboni. Calvó ha defensat que l’acció climàtica, i en particular la transició energètica, han d’anar de la mà de finançament per no deixar ningú enrere i impulsar el canvi d’hàbits necessari entre la societat. I precisament aquest és l’efecte que persegueix la taxa verda.

La ministra ha explicat que de manera paral·lela, el Govern ha promulgat la creació d’un fons verd per al clima que permet finançar accions concretes com la reducció de les tarifes del transport públic, incrementar les ajudes a l’eficiència energètica dels habitatges o apostar per la compra de vehicles elèctrics. “Només sobre la basa de l’esforç integral aconseguirem els nostres objectius”, ha reiterat.

Finalment, Calvó ha demanat als països que defensin l’Acord de París perquè “els compromisos assumits actualment a nivell mundial ens estan encaminant cap a un esclafament allunyat dels objectius marcats”. És per això que ha defensat que Andorra segueix subscrivint i assumint com a propis els objectius internacionals per desenvolupar una “acció climàtica ferma, decisiva i immediata”.

Comentaris

Trending