El cabal dels rius, per sota del 50% a l’agost tot i els més de 100 litres de precipitacions

Des d’Andorra Recerca + Innovació expliquen que “les altes temperatures provoquen més evaporació de l’aigua i més transpiració vegetal”

El riu Valira a tocar del pont de la Margineda.
El riu Valira a tocar del pont de la Margineda. Albert Sanjuan

L’agost ha estat un dels mesos més plujosos del que portem d’any amb 112 litres per metre quadrat a l’estació central de FEDA. Tot i això, el cabal dels rius està un 50% per sota del període de referència establert entre el 2013 i el 2022. Així ho posa en relleu el Butlletí de recurs hídric. Les altes temperatures que s’han viscut amb l’onada de calor han contribuït a la disminució del cabal, segons expliquen des d’Andorra Recerca + Innovació.

L’indicador de precipitació mostra clarament com ja fa temps s’ha deixat enrere la sequera meteorològica i amb les precipitacions que han caigut (112 litres per metre quadrat) han contribuït a la humitat del sòl. Una situació que res té a veure amb la que es va viure l’any passat.

Acumulació de precipitació.
Acumulació de precipitació.

Malgrat ser el tercer mes d’aquest any amb més precipitació, el cabal dels rius es troba un 50% per sota si ho comparem amb el període de referència (2013-2022). Una de les explicacions que ha comportat aquesta disminució seria les altes temperatures que, segons exposen des de l’AR+I “quan el termòmetre puja més hi ha més evaporació de l’aigua i més transpiració vegetal”.

Hidrograma del cabal del riu a l'estació de la Borda Sabater.
Hidrograma del cabal del riu a l'estació de la Borda Sabater.

L’indicador de recurs hídric mostra com a sis i a dotze mesos es continuaria estant fora de la situació de sequera, segons les dades de l’estació de la Borda Sabater. Tot i això, si ens fixem a 24 i a 36 mesos llavors sí que s’hi estaria. Caldrà veure si la tardor serà plujosa i quin inici d’hivern tenim, sobretot per l’estoc de neu que es pugui acumular.

Etiquetes

Comentaris

Trending