El cabal dels rius millora una mica, però des de l’AR+I alerten que “no ens hem de relaxar”

Des d’Andorra Recerca + Innovació s’explica que l’octubre s’ha tancat amb un 38% per sota del període comprès entre el 2010 i el 2020, quan al setembre era un 56% inferior

El riu Valira al seu pas per Andorra la Vella.
El riu Valira al seu pas per Andorra la Vella. Albert Sanjuan

Les pluges de la darrera meitat del mes d’octubre han suposat un petit respir pel cabal dels rius. Del dia 19 al 31 a l’estació meteorològica de FEDA han caigut 125,9 litres per metre quadrat. Això ha permès que el cabal estigui un 38% per sota si ho comparem amb el període de referència comprès entre el 2010 i el 2020, quan fa tot just un mes la caiguda era del 56%. Tot i les precipitacions des d’Andorra Recerca + Innovació es demana a la ciutadania que continuï fent un ús responsable de l’aigua.

Fa tres setmanes, la Massana havia imposat restriccions per culpa de la sequera i es va prohibir l’aigua de reg i la possibilitat dels rentadors de cotxes. Fins i tot va haver de portar aigua amb camions cisterna des d’Andorra la Vella i Ordino per garantir-ne el consum. Sortosament, a partir del 19 d’octubre les pluges van fer acte de presència després de gairebé un mes de travessia pel desert. Els boscos ho van agrair i els dipòsits de les diferents parròquies també.

L’investigador de l’AR+I, Oriol Travesset, ha explicat que “l’octubre ha estat càlid, però també humit i a l’estació meteorològica de FEDA han caigut 125,9 litres per metre quadrat”. Això ha provocat que el cabal dels rius hagi augmentat “una mica”. Si agafem les dades del període de referència entre el 2010 i el 2020 de l’estació de la Borda Sabaté, que és la de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, s’observa com a l’octubre el cabal està un 38% per sota quan al setembre la situació era molt pitjor amb un descens del 56%. Tot i això, el moment més crític va ser al maig quan es va arribar al 69% de pèrdua d’aigua. Ara bé si fem la mitjana anual, el percentatge se situa un 54% per sota.

Hidrograma de la Borda Sabaté
Hidrograma de la Borda Sabaté

“Ha estat un avís que ens ha ajudat a reaccionar tots una mica i conscienciar-nos, malgrat la situació de sequera no està superada”

Travesset alerta que la situació que es va viure durant la primera quinzena d’octubre “ha estat un avís que ens ha ajudat a reaccionar tots una mica i conscienciar-nos”. Tot i això, insisteix que “la situació de sequera no està superada i es preveu que siguin més freqüents d’ara en endavant”. Afegeix que “les pluges d’ara no solucionen res i menys de cara als pròxims episodis que podem tenir”. Remarca que el període comprès entre gener i febrer, tradicionalment també acostuma haver-hi cabals baixos, per tant, “no ens hem de relaxar”.

Explica que ja han començat a treballar amb Govern per en la modificació de la Llei de l’Aigua per tal de definir bé una estratègia i tirar endavant uns plans per fer front a la sequera. Travesset es mostra a favor de la idea llençada pel comú d’Andorra la Vella d’embrancar les xarxes d’aigua potable amb les de la resta de parròquies, sempre que sigui possible per poder cedir aigua en moment de necessitat. En aquest sentit, diu que seria interessant “tenir monitorat i controlat l’ús que se’n fa d’aquest bé natural a l’hora d’establir mesures específiques”.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending