Assidca i ACU consideren insuficient l’ajornament de la taxa al carboni fins al gener

Des de la patronal d’importadors recorden que altres països endarreriran mesures similars fins al 2023 mentre que Lluís Ferreira lamenta el poc respecte a les 13.000 firmes recollides

El president de l'ACU, divendres passat a les portes del Consell General amb les signatures recollides.
El president de l'ACU, divendres passat a les portes del Consell General amb les signatures recollides. G. P.

L’anunci fet pel Govern i els grups parlamentaris que li donen suport d’endarrerir fins a l’1 de gener l’aplicació de la taxa al carboni no ha satisfet ni a l’Associació d’Importadors de Carburants (Assidca) ni a l’ACU. Totes dues entitats consideren insuficient l’ajornament de la nova figura. Així, posen en relleu que la situació econòmica a inicis de l’any vinent no serà molt diferent de l’actual. Per tant, entenen que el perjudici continuarà sent fort per a ciutadania i empreses.

Així, el president de l’Assidca, David Porqueres, admet que “cal valorar positivament que ens hagin escoltat”. Ara bé, remarca que “estem en desacord  amb la data”, ja que “sis mesos és molt curt”. Al seu entendre, “seguirem estant en un context econòmic imprevisible i amb una pandèmia sense resoldre”.

De fet, el màxim responsable de la patronal del sector recorda que la majoria de països de l’entorn que tenien previstes mesures fiscals similars han decidit ajornar-les. “Ja es parla del 2023, no abans”, indica. Per això, considera que “si les pugem i ells no ho fan, desapareix el diferencial”. Per això, entén que “la data de gener del 2023 és més realista i s’adequa més al moment”.

Els presidents dels grups de DA, Liberals i CC amb la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó.

Relacionat

Els grups de la majoria ajornaran l’aplicació de la taxa al carboni fins a gener del 2022

Des de l’Assicda també s’ha volgut aprofitar per “felicitar l’ACU” per la recollida de signatures i, sobretot, pel seu èxit. “És la més gran que s’ha fet mai a Andorra”, ha recordat el president. A la vegada, s’ha volgut  remarcar el compromís de molts ciutadans per donar la seva firma.

Justament, de l’Associació de Consumidors i Usuaris es comparteix aquesta sensació, tot i que es vol ser més crític amb la decisió. “Nosaltres plantejàvem des del primer moment un ajornament mínim d’un any per veure com evoluciona l’economia”, ha recordat el president, Lluís Ferreira, que deixa clar que “cal més temps”. Des de l’entitat, però, es lamenta que s’hagin tingut tan poc en compte les signatures recollides: “Aquest és el respecte que tenen a les 13.000 persones que van firmar”.

Ferreira també ha volgut ser irònic a l’hora de comentar l’anunci dels tres grups que donen suport a Govern. “Entenc que l’1 de gener s’haurà acabat la crisi sanitària, econòmica i social, no?”, ha apuntat.

Etiquetes

Comentaris

Trending