Els grups de la majoria ajornaran l’aplicació de la taxa al carboni fins a gener del 2022

Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos anuncien que esmenaran el text per endarrerir l’entrada en vigor d’una figura que ha aixecat inquietud entre els sectors empresarials i la ciutadania

Comentaris

Els presidents dels grups de DA, Liberals i CC amb la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó.
Els presidents dels grups de DA, Liberals i CC amb la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó. B. N.

Els grups parlamentaris que donen suport al Govern (Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos) han anunciat que esmenaran la llei que crea la taxa al carboni per endarrerir l’entrada en vigor de la mateixa fins al gener. Així ho han acordat amb l’executiu, com a resposta a les demandes vehiculades des de l’Associació d’Importadors de Carburants (Assidca) i l’ACU, amb gairebé 13.000 signatures recollides. Al mateix temps, han tornat a defensar que els beneficis de la nova figura superaran amb escreix els desavantatges que pugui ocasionar.

DA, Liberals i CC han volgut evidenciar l’acord amb Govern per fer aquest ajornament, de sis mesos, en una compareixença davant els mitjans de comunicació a l’estació d’autobusos, tot recordant que, justament, part dels diners que es recaptin amb la taxa es destinaran a abaratir el preu del transport públic. Ha estat Ferran Costa qui ha fet oficial la decisió, presa després de constatar que hi ha un ampli neguit entre la ciutadania pels efectes que pugui tenir la nova figura, tot recordant que s’implementaria en plena crisi econòmica provocada per la Covid.

Per això, s’ha anunciat que entre les esmenes que es presentaran hi ha una que endarrerirà l’aplicació fins al gener del 2022. El text inicial, cal recordar, ja preveia començar a cobrar-la al llarg del segon semestre d’enguany. El que també han volgut deixar clar és que l’ajornament no suposa posar en dubte la necessitat d’aquesta mesura. “Les polítiques de sostenibilitat són bones per a Andorra”, ha afirmat Costa, tot assegurant que “els efectes positius de la taxa per la mobilitat superen amb escreix els desavantatges”.

La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, reitera que aquest tribut vol afavorir polítiques que poden ajudar la sostenibilitat mediambiental. Un d'elles és la implantació d'un abonament de 30 euros mensuals al transport públic. Recorda que "afavorirà la gent en general i també els que volen optar pel transport públic de forma habitual". Ha posat com exemple les persones de parròquies com la Massana  que actualment "paguen uns mil euros d'abonament anual", que es veurà reduït. Segons Calvo, els usuaris que es desplacen habitualment al Pas de la Casa destinen prop de 2.000 euros l’any al transport.

Es pagarà un màxim de 360 euros l’any per fer ús del transport públic

A partir d’ara, i en qualsevol cas, es pagarà un màxim de 360 euros l’any per fer ús del transport públic intern d’Andorra amb els nous abonaments mensuals. En aquest sentit, Calvó ha recalcat l’esforç pressupostari que suposarà que ja estiguin disponibles a la tardor, malgrat que la taxa verda encara no serà d’aplicació. Pel que fa a les altres dues mesures que possibilita la introducció de la taxa verda, la rebaixa del transport escolar i del transport per a joves, es posposen també fins a l’any 2022, en consonància a l’entrada en vigor del nou gravamen.

 

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending