Andorra participa en un projecte europeu per estudiar l’ús de l’aigua regenerada

L’objectiu és poder impulsar i implementar mesures que permetin incrementar la resiliència davant del canvi climàtic

Comentaris

El riu Valira al seu pas per Andorra la Vella.
El riu Valira al seu pas per Andorra la Vella. Toni Solanelles

En un context de canvi climàtic és necessari impulsar i implementar mesures que permetin incrementar la resiliència davant d’aquest fenomen. És amb aquest objectiu que Andorra participa al projecte europeu I-ReWater per avaluar a nivell tècnic la possibilitat d’utilitzar aigua regenerada per els cultius.

El projecte, que neix ara, persegueix preservar el capital natural per reforçar-ne l’adaptació al canvi climàtic, promocionar una gestió sostenible dels recursos hídrics, ampliar l’accés a l’aigua i garantir una gestió sostenible dels recursos hídrics.

A la iniciativa, que s’impulsa a través del consorci multidisciplinari de 16 entitats d’Espanya, Andorra, Portugal i França, el Principat hi pren part, a través del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, com a país col·laborador i observador, i es podrà beneficiar dels resultats que s’extreguin de la investigació tècnica. El programa europeu té com a base la convocatòria Interreg Sudoe i compta amb un pressupost de més de 2,2 milions d’euros finançats en un 75% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Així, el projecte es preveu desenvolupar durant el trienni 2024-2026 i contempla l’aplicació pràctica de 15 projectes pilots en múltiples localitzacions de la regió per testejar l’aprofitament d’aigua regenerada en parcel·les d’agricultura. Les possibilitats que s’obren a l’empara d’aquesta nova investigació són múltiples i no poc ambicioses, ja que, segons es deriva d’estimacions ja realitzades, l’ocupació d’aigua regenerada a l’agricultura podria implicar un estalvi del 10% dels recursos hídrics dedicats actualment amb aquesta finalitat, segons les dades extretes de tot el territori implicat en la investigació. Aquest estalvi permetria destinar a altres usos els recursos hídrics. A més, a causa de la pròpia composició de l’aigua regenerada, enriquida en nitrogen i fòsfor, entre altres components, tindria propietats fertilitzants per a les terres de cultiu.

Els resultats de les diferents accions parcials desenvolupades permetran la posterior elaboració d’una estratègia d’actuació a nivell internacional que servirà per definir les diferents etapes a seguir en el progressiu procés d’incorporació de les aigües regenerades al conjunt de recursos hídrics disponibles destinats a aquest fi.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending