Martínez Benazet admet que preocupa “especialment” el col·lapse de l’UCI

El ministeri de Salut està recercant ventiladors mecànics per adquirir-ne tot i que més enllà de la maquinària també hi ha la mancança de professionals que els sàpiguen usar

-
-
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha reconegut aquest dijous que “ens preocupa especialment el col·lapse” de la Unitat de Cures Intensives (UCI). Actualment hi ha vuit pacients ingressats en aquest departament de l’hospital. El titular ministerial, que alhora és pneumòleg de formació i professió, ha assegurat que el coronavirus també és excepcional en l’impacte que genera en aquells malalts que necessiten ventilació mecànica: cal gairebé un mes d’intubació per mirar de refer-se. En el casos greus, encara que no calgui ventilació, l’ingrés també s’allarga molt.

D’aquí que vingui tot el maldecap que ara mateix hi ha tant al ministeri com al SAAS. Malgrat que s’espera un pic important de casos per aquest cap de setmana, no amoïna tant que quedi col·lapsat tot l’hospital en global sinó, més concretament, l’UCI. “Ens genera un problema que ens preocupa molt”, ha insistit un Martínez Benazet que ha destacat l’efecte “rar” que suposa la malaltia per la seva agressivitat en l’aparell respiratori. “Els malalts triguen molt de sortir”, ha remarcat el ministre tot deixant caure que a nivell de ratis d’habitacions d’UCI Andorra estaria suposadament molt millor que Espanya, per exemple.

El responsable ministerial ha explicat que s’estan fent totes les gestions possibles per intentar aconseguir nous ventiladors. Ara per ara es tindria una capacitat màxima de vint equips. Es voldria poder incorporar una trentena de màquines més, però no és senzill. De fet, Martínez Benazet ja ha evitat referir-se estrictament a la comanda que s’havia fet a Israel. Sí que ha dit que es mirarà d’intentar fabricar algun ventilador al Principat mateix amb tecnologia 3D. Però ara per ara tot són bons propòsits.

A més, ha reconegut el ministre, més enllà de l’espai i els equips també hi ha un problema de personal. La ventilació mecànica no la pot fer qualsevol professional. Cada malalt necessita un calibratge concret. I en funció de com avança la malaltia, aquest calibratge s’ha d’anar modificant. Alhora, també hi ha un treball postural a fer amb el pacient que requereix un volum de personal d’infermeria també més elevat que un altre internat.

En aquest marc, Martínez Benazet ha inclòs els contactes que s’estan fent des del ministeri per intentar importar personal sanitari, tal i com ha avançat l’Altaveu. El ministre ha explicat que es prioritza la recerca de metges i professionals que poguessin atendre a l’UCI. S’ha fet contactes amb França, però el responsable ministerial ha reconegut que és difícil per les necessitats que també hi ha en els països veïns. D’aquí que també s’hagi contactat amb Rússia, Cuba o Israel.

Comentaris (3)

Trending