Martí 'reinterpreta' la Llei de Govern per justificar per què no va acceptar abans la dimissió d'Alcobé

Comentaris

Martí \'reinterpreta\' la Llei de Govern per justificar per què no va acceptar abans la dimissió d\'Alcobé
Martí \'reinterpreta\' la Llei de Govern per justificar per què no va acceptar abans la dimissió d\'Alcobé

El màxim responsable de l’executiu, Toni Martí, ha reinterpretat a la seva conveniència la Llei de Govern per intentar defensar la seva defensa del fins fa poc ministre Jordi Alcobé, que es va mantenir tres setmanes en el càrrec tot i haver reconegut, sense que ningú li ho demanés, que havia vulnerat la normativa que regula el poder executiu. Martí, això sí, ha reconegut que es va equivocar no acceptant la renúncia d’Alcobé des del primer moment. I ha assegurat que l’extitular d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions “va saber llegir millor la situació que jo”.

Aquest ha estat un dels temes que s’ha tractat en la sessió de control parlamentari al Govern, que ha viscut moments de tensió i durs enfrontaments, especialment quan la consellera del Partit Socialdemòcrata Rosa Gili ha acusat obertament l’executiu i especialment Toni Martí de deixar passar temps i no fer res de res malgrat les nombroses i constatades irregularitats en el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). També hi ha hagut un estira-i-arronsa important entre el també socialdemòcrata Pere López i el cap de Govern sobre la transparència o la no transparència. Martí ha demostrat, com en tantes altres ocasions, que té prou habilitat com per no respondre, normalment, a allò que li demanen.

Durant la sessió s’ha pal·lesat amb força claredat que en el cas de l’arribada de l’Institut Marquès al Principat el més calent és a l’aigüera i això sempre que hi hagi aigüera. Perquè la legislació que hauria d’emparar una inversió estrangera venuda a tort i a dret pel Govern com tantes altres que s’han esfumat (¿i la Teknon? ¿i la Quirón?) encara no està apunt. Però tampoc és gens clar que el centre mèdic d’arrels catalanes tingui ja cap interès en implantar-se al Principat. 

El marc normatiu que hauria de possibilitar el desembarcament del centre de fertilitat a Andorra entrarà a tràmit parlamentari durant el 2017. És l’únic que ha dit el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany. Per la resta, el titular d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha mirat de salvar la pell del titular sanitari. I és que els projectes referents a la salut i la biotecnologia, amb l’excusa de ser obertura estrangera i està sota l’aixopluc d’ACTUA -que tampoc no depèn pas d’Exteriors- sempre els ha tutelat Saboya, en altres moments cunyat d’un dels impulsors d’Andbio i, alhora, promotor d’un altre projecte del sector que se n’ha anat en orris.

Al Consell s’ha parlat de les baixes al Centre de tractament de residus (Ctrasa) (cinc en dos anys segons la ministra, que ha assegurat que hi ha un bon clima laboral malgrat que el conseller general d’SDP Víctor Naudi ha manifestat que li consta que en els darrers quatre anys s’hauria renovat pràcticament del tot la plantilla) i de les suposades manques de seguretat que hi ha en el transport escolar. Aquí, Rosa Gili se les ha tornat a heure amb un component del Govern. En aquest cas, el titular d’Educació ha acusat la parlamentària socialdemòcrata de fer alarmisme. 

Gili, per cert, que havia anunciat unes hores abans que farts d’irregularitats i més irregularitats a l’hospital (Martí les ha reconegut i ha assegurat que sempre n’hi ha hagut perquè al SAAS treballen sota molta pressió i, en conseqüència, a parer del cap de Govern, és justificable saltar-se la llei) el PS té la ferma intenció de personar-se en el procés penal obert per esbrinar què caram va passar al centre sanitari.

Ni menys dedicació ni conflicte d’interessos

I tornant al Principi, Toni Martí ha admès que “vaig fer un mal judici” des del moment que Jordi Alcobé va plantejar dimitir després de reconèixer, ell, el ja exministre, que durant un any i mig havia compaginat l’activitat ministerial amb l’assessorament de BPA quant a l’anàlisi financera. El màxim responsable de l’executiu ha explicat que en un primer moment va decidir mantenir el titular d’Administració Pública en el càrrec “perquè els fets es remuntaven a quatre anys abans, la seva dedicació havia estat impecable i perquè no hi va haver cap interferència entre aquella relació professional i la seva vocació de servei”.

Martí responia així una pregunta formulada per Víctor Naudi. L’altra qüestió que tenia a veure amb la situació de Jordi Alcobé, i que havia estat presentada per Pere López, l’ha retirat el president del grup mixt just en iniciar-se la sessió parlamentària. El líder parlamentari del PS estava interessat en la remuneració que hauria percebut Alcobé mentre assessorava BPA i ja era ministre. En haver dimitit finalment, però, López s’ha estimat més retirar la qüestió plantejada.

I Martí ha reconegut que Alcobé va saber “llegir millor la situació” però, després, per mirar de reduir el seu nivell de responsabilitat, ha reinterpretat, al seu favor és clar, la Llei de Govern. L’article que hauria vulnerat Alcobé és el 4.5 de la Llei de Govern. És breu i clar: “Els membres del Govern no poden contractar amb l'Administració pública, ni ocupar càrrecs directius ni pertànyer a consells d'administració en empreses privades que contractin amb l'Administració pública, incloses les concessionàries de serveis públics, ni tampoc exercir activitats remunerades, siguin mercantils, industrials o professionals.”

La lectura que n’ha fet Martí també ha estat clara. Per a ell, és clar. El màxim responsable governamental ha explicat que compaginar una relació professional amb BPA amb el seu càrrec de ministre no va influir en la dedicació d’Alcobé al Govern i tampoc suposava un conflicte d'interessos. Martí considera que la Llei de Govern estableix aquesta incompatibilitat per configurar el càrrec de ministre com a activitat de dedicació plena i per evitar conflictes d'interessos, però ha assegurat que en el cas d'Alcobé "no hi va haver ni un problema ni l'altre", perquè "ningú no podrà dir que la dedicació del ministre fos insuficient, ja que en les últimes dècades hi ha pocs ministres amb el balanç de feina feta que pot presentar ell”.

Per a Martí, clar, tampoc no hi va haver conflicte d’interessos. Quan va esclatar el ‘cas BPA’, Alcobé va fer confiança a les decisions del Govern malgrat que mantingués una relació personal amb els dirigents de l'entitat. "Alcobé ha tingut clar en tot moment on estava l'interès general per sobre de l'interès particular”, ha assegurat Martí, cap de Govern, legislador i jutge si cal. I si no cal o no li va bé, o no respon o respon el que li sembla. Sense més.

Comentaris

Trending