Martí i Saboya demanen 12.000 euros pels danys morals causats pels 'whatsapps amenaçadors'

Comentaris

Martí i Saboya demanen 12.000 euros pels danys morals causats pels \'whatsapps amenaçadors\'
Martí i Saboya demanen 12.000 euros pels danys morals causats pels \'whatsapps amenaçadors\'

El cap de Govern, Toni Martí, i el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, han sol·licitat aquest matí 12.000 euros com a compensació pels danys morals que suposadament els haurien ocasionat els missatges de WhatsApp que en diferents ocasions els va enviar l’esposa d’un dels accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA) Higini Cierco, Carmen Martínez. El representant legal dels dos polítics, Manuel M. Pujadas, s’ha adherit a la qualificació penal feta pel fiscal general, Alfons Alberca, en el marc de la celebració d’una ordenança penal (judici ràpid) celebrada aquest matí. Martínez s’ha oposat a la pena proposada finalment per la batlle Canòlic Mingorance en considerar que els missatges de text telefònics enviats a Martí i Saboya no són constitutius de cap delicte. 

Una vegada l’acusada s’oposa a la proposta de condemna formalitzada per la batlle -que ja d’entrada era notablement més baixa que la demanada pel ministeri públic- s’inicia un procés d’instrucció ordinari que pot comportar el sobreseïment de la causa o, al final, un judici. En aquest cas, el cap de Govern i l’encara avui titular d’Afers Exteriors haurien de passar davant del tribunal en qualitat de perjudicats, una circumstància que avui s’han estalviat. Pujadas pretenia fer passar el Govern com el perjudicat en aquest afer, però tant l’advocada de Martínez com, i sobretot, la batlle, han recordat que l’executiu no es pot considerar perjudicat. Que han de ser personalment Martí i Saboya els qui ostentin aquest qualificatiu. “Els missatges no van ser enviats al telèfon mòbil de Govern, perquè no ens consta que en tingui. I si en té, no en tenim el número”, ha remarcat l’advocada defensora. Mingorance ha estat contundent en aquesta qüestió i no ha donat lloc als dubtes que pretenia causar el representant legal de l’executiu.

La batlle ha fet una petita introducció sobre què és una ordenança penal perquè l’acusada ho tingués clar. Malgrat que totes les vistes de naturalesa penal són públiques, és una de les primeres vegades en què un judici ràpid se celebra en la sala gran d’audiències i, sobretot, que es fa en presència de públic. Mingorance ha narrat els fets llegint alguns dels WhatsApp que Martínez va enviar o bé a Martí o bé a Saboya, on exposava el seu neguit per la situació creada pel ‘cas BPA’ i exposava als polítics la necessitat de trobar una solució pactada a la crisi que fos bona a totes les parts. La batlle ha fet el matís que, a parer seu, alguns dels missatges de text enviats per l’aplicació telefònica tenien l’objectiu d’evitar que el marit de l’acusada hagués d’acudir a declarar en el marc de la causa general del ‘cas BPA’.

El ministeri fiscal ha estat el primer en qualificar públicament els fets. Alberca ha considerat que hi concorrien els delictes de tràfic d’influències, d’injúries a l’autoritat i d’amenaces. I ha sol·licitat pel conjunt dels delictes, que troba que configuren una unitat, sis mesos de presó condicional. En haver-se constituït els perjudicats com a actors civils, el ministeri públic ha deixat en mans de la representació lletrada de Martí i Saboya la quantificació d’una eventual responsabilitat civil. Llavors, Pujadas ha assegurat que no tenia “res a objectivar” en relació a la qualificació provisional i ha sol·licitat “12.000 euros per a la reparació dels danys morals patits” pels dos polítics. I si s’acceptava que el Govern també fos considerat actor civil, 12.000 euros més per a l’executiu. El lletrat ha deixat clar que en cas de rebre la indemnització “en farem entrega a una organització no governamental (ONG) sense afany de lucre”.

La defensa de l’esposa de l’accionista majoritari de BPA  ha demanat l’absolució de la seva patrocinada i ha explicat que no entenia que s’hagués generat ni cap perjudici. I ha deixat clar que l’acusada mai va tenir una intenció d’amenaçar i que ja el dia que va anar a declarar davant la policia en virtut de les diligències ordenades per la fiscalia ja havia expressat les seves excuses per si havia provocat “algun tipus de neguit o ofensa”. Seguidament la batlle ha exposat que tal i com marca el codi de procediment penal calia que ella fes una proposta de condemna que podria ser acceptada o no per les parts.

Mingorance ha explicat que a parer seu, els WhatsApp no podien ser constitutius del delicte d’injúries però sí de tràfic d’influències atès que, a parer seu, “pretenien evitar la compareixença” d’Higini Cierco davant la instructora (ella mateixa) del ‘cas BPA’. Quant al delicte d’amenaces, la batlle ha explicat que només hi cabria en el cas de Gilbert Saboya per l’expressió “estàs en la llista” usada per Carmen Martínez. Per tot plegat, la batlle ha proposat un més d’arrest nocturn condicional per cadascun dels dos delictes assenyalats. En referència a les indemnitzacions, Mingorance ha remarcat que no hi ha acreditat “cap dany moral” i que, en tot cas, i per si l’amenaça lleu havia causat algun neguit o temor al ministre d’Afers Exteriors feia la proposta d’una compensació d’un euro simbòlic.

L’acusada, davant la incomprensió i un cert enuig de l’advocat que representa els interessos de Martí i Saboya, s’ha oposat a acceptar la pena sol·licitada en entendre que no ha comès cap delicte i ara la instrucció haurà de seguir el seu curs amb les diligències que consideri escaients la batlle i que, ja sia en el marc d’aquestes diligències o, amb posterioritat, durant una vista oral pública portaran el cap de Govern i el titular d’Exteriors a la Seu de la Justícia. Per uns WhatsApp… i 12.000 euros.

Comentaris

Trending