Martí i Rajoy fan 'turisme de proximitat' amb sols 90 quilòmetres de distància

Comentaris

Martí i Rajoy fan \'turisme de proximitat\' amb sols 90 quilòmetres de distància
Martí i Rajoy fan \'turisme de proximitat\' amb sols 90 quilòmetres de distància

D’Andorra la Vella a Madrid, o a la inversa, hi ha, pel cap baix, 600 quilòmetres de distància. Unes set hores per carretera anant bé. Amb el tren d’alta velocitat de Lleida a la capital espanyola i ben cronometrat tot plegat, una mica menys. D’Andorra la Vella a Ponte de Lima separen uns 1.200 quilometres, pràcticament el doble de distància que hi ha entre Madrid i Pontevedra, a l’entorn de 650. En canvi, de Pontevedra a Ponte de Lima hi ha encara no cent quilòmetres i tot just una hora d’autopista, que pot ser força menys en funció de l’energia amb que es pitgi l’accelerador. Segurament tot és pura coincidència. Però de cop i volta el cap de Govern, Toni Martí, marxa de visita oficial a dues ciutats del nord de Portugal -mai abans no s’havia sentit a dir que Ponte de Lima o Viana do Castelo, o totes dues, reclamessin una visita oficial del màxim mandatari executiu andorrà- el mateix cap de setmana que el president espanyol, Mariano Rajoy, protagonitza el míting central de la campanya per a les eleccions autonòmiques gallegues. Pura coincidència, segur. Però quina coincidència.

Obstinat a liderar el nou ordre global internacional -es va referir en aquests termes a la Universitat d’Estiu, quan va assegurar que volia fer d’Andorra un dels pares de l’ordre global-, Toni Martí s’hi esmera amb força. La primera parada va ser a la Seu. La segona, aquest llarg cap de setmana per a alguns, a Ponte de Lima i Viana do Castelo. Dues belles poblacions del nord de Portugal de la qual són originaris un bon grapat de residents portuguesos al Principat. I aquest és el motiu aparent que ha dut el cap de Govern a terres lusitanes. Ben a prop ben a prop ben a prop de la Galícia gallega de Mariano. Rajoy. 

En plena polseguera per la revelació de les amenaces i les extorsions que dirigents de Banca Privada d’Andorra (BPA) haurien rebut de comandaments policials espanyols, després que alguns mitjans, també espanyols, revelessin que col·laboradors polítics de Rajoy haurien parlat amb membres de l’executiu andorrà quan hi va haver aquelles coaccions, aquest dissabte, dos dels líders del nou ordre global mundial, Toni Martí i Mariano Rajoy, hauran estat a menys de cent quilòmetres de distàncies. I això que tots dos estan a molts centenars de quilòmetres més d’allí on solen practicar el seu lideratge i des d’on repensen, de nou, el món que ens ha de venir. Pura coincidència. Simplement, turisme de proximitat. ‘Populisme’ en la més pura essència.

Martí va arribar a Ponte de Lima divendres. I aquest dissabte, acompanyat de l’ambaixador no resident a Portugal, Jaume Serra -que també ho és del Vaticà, el ministre d’Exteriors del qual, Paul Richard Gallagher, ai làs, ha mantingut converses els darrers dies amb dirigents tant espanyols (José Manuel Margallo) com andorrans durant la seva visita en motiu de la Diada de Meritxell-, han tingut una estona per trobar-se amb el president portuguès Marcelo Rebelo de Sousa, que visitava la població del nord lusità en motiu de les seves festes. 

La germanor entre els pobles i el CDI entre tots dos països han estat algunes de les qüestions tractades. Martí clourà el seu viatge al nord de Portugal visitant aquest diumenge la bella Viana do Castelo, on a banda de reunir-se amb el president de la Cámara Municipal, això és, l’alcalde de l’Ajuntament (José María Costa), també està previst que es trobi amb el ministre d’Afers Exteriors portuguès, Augusto Santos Silva. En el viatge a terres lusitanes també hi han fet cap el cònsol honorari de Portugal a Andorra, José Manuel da Silva, i el conseller de les comunitats portugueses al Principat, David Borges.

De la seva banda, Rajoy haurà estat aquest dissabte, hores després d’una tragèdia ferroviària molt propera a Pontevedra, fer campanya electoral en la seva terra. El president espanyol en funcions ha protagonitzat l’acte central de la campanya d’Alberto Núñez Feijoo en el seu intent de reeditar la majoria absoluta -les travesses i els sondejos li són favorables- al capdavant de la Xunta de Galícia que gairebé de forma hegemònica històricament controla el PP de Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría i companyia.

Que quedi clar que en lloc, en cap lloc oficial, en cap agenda, figura que els dos dirigents de l’ordre global hagin coincidit. Ni tinguin previst fer-ho. Un cap de setmana de setembre qualsevol, Martí i Rajoy han estat més a propet que mai. Qui sap si més a propet o no que aquell dia de l’estiu del 2014 -no fa pas tant- en què els redactors d’un llibre sobre el ‘cas Pujol’ van assegurar que el dirigent espanyol i l’andorrà s’havien vist d’amagat en un ‘pazo’ gallec per ‘no-parlar’ del ‘cas Pujol’. Perquè si el màxim responsable de l’executiu va negar amb la boca petita que aquella reunió hagués existit, amb més contundència Martí ha assegurat que no han parlat mai amb el govern espanyol del ‘cas Pujol’. Un cas que ha posat potes en l’aire el sistema financer andorrà per obra i gràcia de les pugnes internes a l’Estat espanyol. O per obra i gràcia de la batalla entre Espanya i Catalunya. Però Andorra no n’ha parlat mai. Almenys des que Cinca, Jordi, el titular de Finances, va gosar mostrar-se a favor del dret a decidir dels catalans, una cosa que a Madrid, a Rajoy i companyia, se’ls posa com una pedra al ronyó.

Just el cap de setmana de la Diada nacional de Catalunya, Rajoy i Martí hauran estat a sols 92 quilòmetres de distància. Fent turisme i per pura casualitat, és clar. (I no s'amoïnin: si mai dels mais transcendís que Rajoy i Martí s'han vist per fer un cafè o han coincidit en l'urinari d'una area de servei d'un autopista no cal patir. Segur que no han parlat ni del 'cas Pujol' ni del 'cas BPA'. El temps i el nou ordre global mundial ho copsen tot).

Comentaris

Trending