Martí i Ferrer es donen una treva de 30 hores abans de decidir si ho engeguen tot a rodar

Comentaris

Martí i Ferrer es donen una treva de 30 hores abans de decidir si ho engeguen tot a rodar
Martí i Ferrer es donen una treva de 30 hores abans de decidir si ho engeguen tot a rodar

El cap de Govern, Toni Martí, i la ministra de Salut, Benestar i Ocupació, Rosa Ferrer, s’haurien donat una treva de poc més de 30 hores abans no es prengui una decisió -que no hauria de ser necessàriament la definitiva- sobre la continuïtat de la líder de la Coalició d’Independents (Cd’I) d’Andorra la Vella en l’executiu. En els propers dies hi ha tres fases diferents. I en qualsevol d’aquestes tres fases, Ferrer pot deixar el gabinet ministerial: el tancament de llistes, una campanya electoral que es preveu complicada (sinònim de bruta) i els resultats del 13 de desembre. La ministra hauria presentat la dimissió durant la celebració del ‘governet’ de dilluns i el màxim responsable governamental, per ara, no l’ha acceptat.

Un cop confirmat el pacte entre Cd’I i liberals a la capital i posat el càrrec a disposició per part de Ferrer, tant la ministra com el cap de Govern haurien fet un pacte de no-més-agressió. Els uns i els altres haurien acordat que el que cal fins dimecres al punt del migdia és confeccionar llistes. Buscar gent. Quadrar noms. Rosa Ferrer serà, en principi, la presentadora de la llista de Cd’I Liberals d’Andorra. En funció de com siguin les llistes de potents, la que representi la ministra i la que defensi els interessos dels demòcrates de Toni Martí (amb Conxita Marsol, vetada fa quatre anys per DA, i Marc Pons, exCd’I), hi pot haver noves accions respecte de la continuïtat de la titular de Salut dins el gabinet, on no té molts ‘amics’. De fet, a la ministra se la valora més des del grup parlamentari demòcrata, on els fa pànic quedar-se en minoria, que no pas a l’executiu, on ministres del pes de Gilbert Saboya o Jordi Alcobé la tenen entravessada. Jordi Cinca també la veu una eventual rival en una futura però propera carrera per a la successió i fins i tot Jordi Torres Falcó, propera a Ferrer, està molest amb els moviments de l’excònsol de la capital.

I el fet que acabi sortint del Govern Rosa Ferrer pot tenir altres conseqüències. D’estabilitat parlamentària, és evident. La ministra i líder de Cd’I té pendent una conversa amb el conseller general adscrit a la formació independent Carles Jordana. L’advocat i parlamentari ha arribat aquesta matinada de viatge i vol saber exactament com ha anat tot plegat per si s’ha de posicionar, encara que ell, com Carles Enseñat -que està en un marc diferent vist que ell va ser escollit per UP DA- sempre s’haurien mostrat favorables a continuar on són. Però Jordana també ha defensat la posició sostinguda per Cd’I durant les negociacions amb els demòcrates pel ‘cas Minguillón’. I Jordana era un dels negociadors de Cd’I. L’altre, la pròpia Ferrer.

La configuració de les candidatures -Demòcrates mira d’incorporar consellers de la majoria comunal com ara Maika Nin- i les possibles advertències i amenaces soterrànies que aniran apareixen els propers dies acabaran de configurar un caldo de cultiu que pot esdevenir insostenible. Això comptant que abans no hi hagi algun altre desllorigador de tot plegat. Liberals d’Andorra, també immers en la configuració de llistes, ha vist del tot bé aquesta treva d’unes quantes hores. D’alguns dies, si escau. Però és evident que pretén aconseguir un rèdit polític nacional pactant amb Cd’I i cedint-li, a la capital, el primer lloc a Jordi Minguillón. Víctor Pintos serà el segon i el president del comitè parroquial d’Andorra la Vella, Jordi Cerqueda, ocuparia el tercer lloc.

El ball de bastons lauredià

I si a la capital hi ha moguda, a Sant Julià el riu no està pas calmat. Ni de bon tros. Aquesta tarda hi ha reunions pendents. Però després de les trobades i les reunions d’anit, ara mateix la plataforma Laurèdia en Comú difícilment veuria la llum. Els integrants, per dir-ho alguna manera, del centre-esquerre lauredià s’haurien retirat vist que, finalment, el comitè local de DA va acabar cedint a les pretensions de Gilbert Saboya i els seus components haurien descartat concórrer sota el paraigües d’una plataforma liderada per Bruno Bartolomé. Davant aquest escenari, s’estaria valorant si els independents i afiliats de PS i SDP que impulsaven Laurèdia en Comú veurien bé sumar-se a un projecte que, promogut per DA, hauria d’estar encapçalat, compte, pel socialdemòcrata Rossend Areny, la demòcrata Carol Puig i l’independent proper a DA Marc Codina.

Com que és possible que el centre-esquerre no accepti tenir al davant tres noms imposats pels ‘saboyistes’, ara mateix -i durant la tarda canviarà- hi hauria, enfront d’Unió Laurediana, una llista de DA Independents. Amb Rossend Areny al capdavant. I aquesta situació no és banal. Pot tenir conseqüències, també, per al Partit Socialdemòcrata (PS). La direcció nacional hauria donat via lliure tant a Areny com a Bruno Bartolomé perquè impulsessin una plataforma de confluència. El ‘feeling’ entre tots dos no hauria estat bo i cadascú hauria anat pel seu cantó. El PS se’n fa creus però prefereix mantenir-se en silenci encara que, internament, tant Areny com Bartolomé saben que la direcció nacional estava lleugerament més a favor de la proposta ‘bartolomista’ de Laurèdia en Comú. Però com que el suport no hauria estat inequívoc, Bartolomé hauria presentat o estaria a punt de presentar la dimissió com a afiliat. Paral·lelament, es podria donar la circumstància que l’actual conseller a la minoria comunal, sense encara militant socialdemòcrata, lideri una llista clarament demòcrata.

Tot plegat, veure per creure. Continuarà…

Comentaris

Trending