Martí fa mans i mànigues per congelar un any més les transferències de l'Estat als comuns

Comentaris

Martí fa mans i mànigues per congelar un any més les transferències de l\'Estat als comuns
Martí fa mans i mànigues per congelar un any més les transferències de l\'Estat als comuns

El cap de Govern, Toni Martí, està fent mans i mànigues per poder mantenir la congelació de les transferències als comuns. El pressupost que està a tràmit parlamentari inclou una disposició per la qual es modifica la Llei qualificada de transferències per permetre, d’aquesta manera, no haver de transferir a les corporacions parroquials més dels aproximadament 55 milions que s’han estat aportant els darrers anys des de l’executiu central. Però com que la llei que es canvia es qualificada i té afectació sobre els comuns, l’article modificatiu en qüestió necessita majoria qualificada tant en la circumscripció parroquial com en la nacional. I, ara per ara, DA no té el suport necessari perquè pugui tirar endavant la congelació.

I aquesta qüestió amoïna, i molt, Martí i companyia. Si el Govern ha de transferir als comuns el que fixa l’actual Llei de transferències, el pressupost general de l’Estat es desquadraria de tal manera que suposaria un embolic força gros a l’executiu. El Govern necessita que l’article congelador tingui el suport de, com a mínim, vuit consellers escollits per la circumscripció estatal i vuit més sorgits de les llistes territorials. En aquest darrer cas no hi hauria d’haver problemes si no hi ha un daltabaix no previsible en les pròpies files demòcrates. 

En canvi, per la circumscripció nacional DA sols disposa de cinc vots directes. Encara que SDP es posi al costat de la majoria taronja en aquest cas, el Govern no en tindria prou perquè prosperés el canvi. Necessita un vot més. I, en principi, ni els consellers liberals ni els representants parlamentaris del PS no tenen intenció de defensar un any més el manteniment de la congelació. Entenen que ja n’hi ha prou d’anar amb una sabata i una espardenya i que fa massa que es parla de fer canvis en les normatives sobre competències i transferències i, de fet, no s’avança.

Tampoc no s’ha avançat massa en les darreres reunions que hi ha hagut. El Govern ha intensificat la periodicitat de les reunions però segons fonts properes als contactes mantinguts fins ara tot són discussions i exposicions orals i no hi ha res traslladat sobre el paper. I el que realment amoïna ara per ara el cap de Govern, segons les mateixes fonts, és que es puguin congelar un any més les transferències. Els mandataris comunals no s’hi oposen en excés. Però tampoc no els fa una especial il·lusió estar-se un any més sense el que, per llei, els tocaria. Una part dels cònsols entenen, a més, que mentre la majoria de corporacions parroquials s’ha cordat el cinturó de la despesa, el Govern no ho està fent. I, justament, per la fórmula establerta per la denominada ‘regla d’or’, si els comuns rebaixen deute, l’executiu el pot incrementar. Això ara per ara no està suposant un gran malestar entre els cònsols. Però en funció de les propostes que es vagin fent en les properes reunions sí que l’ambient es podria tensionar una mica.

Els cònsols ja tenen clar que Martí, sí o sí, busca la manera per fixar de per vida que els comuns no puguin rebre més dels 54-56 milions que han anat percebent els darrers anys. El cap de Govern i el seu equip encapçalat per la secretària d’Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudí, treballen, justament, per trobar la fórmula que faci això possible. Com que tot plegat demanda canvis legislatius molt importants, és per aquest motiu que es vol implicar el Consell General en les negociacions que s’estan duent a terme. 

De moment, però, les converses es troben en una fase molt incipient. No obstant això, el cap de Govern, encara aquest dijous durant una entrevista a Andorra Televisió, va explicar que la seva intenció és que durant el primer mes del nou període de sessions, és a dir, durant el mes de març, pugui entrar a tràmit parlamentari una proposta de text de modificació de les lleis de competències i de transferències.

Imatge: Andorra TV

Comentaris

Trending