Marsol promou una declaració per deixar clar al Consell General que el comú s'oposa al nou model de transferències

Comentaris

Marsol promou una declaració per deixar clar al Consell General que el comú s\'oposa al nou model de transferències
Marsol promou una declaració per deixar clar al Consell General que el comú s\'oposa al nou model de transferències
  • La cònsol major de la capital està embastant un document, que es farà públic dijous i tindrà el suport de la minoria, en què s'evidencia el malestar amb la proposta avalada pel Govern
  • Un primer esborrany del text ja ha estat tractat de manera informal amb representants de l'oposició i aquest dimecres ha de rebre el vist-i-plau de la junta de govern demòcrata

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, promou un document a mode de declaració per tal de fer evident davant el Consell General que la corporació de la capital s’oposa al nou model de repartiment de les transferències entre el Govern i les administracions parroquials. La moció s’ha de fer pública dijous durant una sessió de consell i, en principi, tindrà el suport dels representants de la minoria, segons que han assegurat fonts properes a la majoria demòcrata.

Marsol, però també altres integrants de la majoria com la consellera Mònica Codina, han fet evident el seu malestar amb el fet que, una vegada més, es deixi de banda el criteri de la població com a element essencial a l’hora de transferir fons des de les arques de l’administració central cap a les parroquials. Les darreres correccions introduïdes respecte els criteris que es faran servir per avaluar els diners a traslladar als comuns a partir que entri en vigor la modificació legislativa tampoc no han satisfet la màxima mandatària comunal de la capital.

L’acord sobre el repartiment de les transferències fa poc més d’una setmana que es va donar per tancat amb el suport de Demòcrates per Andorra (DA) i Liberals d’Andorra (Ld’A). El Partit Socialdemòcrata (PS) hi va mostrar la seva clara oposició per al model pactat per “injust” i poc equitatiu, una línia que també va seguir Marsol. Va ser la única cònsol que no veia bé el model plantejat pel seu propi partit, pel cap de Govern, Toni Martí. El cònsol major de Sant Julià, Josep Vila, tampoc no era favorable al model plantejat perquè deixava fora dels requisits per tenir en compte a l’hora de transferir els diners els quilòmetres de vies secundàries que cada corporació ha de mantenir.

Marsol no es vol quedar de braços creuats i està preparant un document que deixarà clara la posició del comú de la capital. Un esborrany hauria estat presentat informalment aquest dimarts a membres de la minoria comunal, que haurien manifestat el seu suport a la iniciativa de la cònsol i haurien matisat alguns dels aspectes del text. El document definitiu, però, no veurà la llum fins dijous tot i que és previst que la junta de govern comunal -és a dir, el nucli de DA al comú d’Andorra la Vella- discuteixi aquest dimecres el contingut i hi mostri el seu acord.

Segons fonts properes a la majoria comunal, el document que planteja la cònsol és molt clar i contundent malgrat no ser absolutament trencador. Així, insta els consellers generals, quan el projecte de llei sorgit de les negociacions entre parlamentaris, cònsols i Govern arribi al Consell General, a tenir en compte l’oposició del comú de la capital vers el model acordat, que no prima els diners a transferir en funció del nombre d’habitants si no tenint en compte l’extensió territorial de cada parròquia.

Les fonts consultades han assegurat que des de les minories -no s’ha concretat si des de la de Cd’I Liberals o la socialdemòcrata- s’hauria arribat a plantejar que en lloc d’instar els consellers generals a tenir en compte la posició d’Andorra la Vella a l’hora de votar s’instés els parlamentaris a votar directament en contra del text plantejat. Marsol hauria afirmat que aquest incís era excessiu i, en principi, s’hauria descartat que la declaració final el contempli.

Comentaris

Trending