Marsol i el comú d'Andorra la Vella consumen la rebel·lió contra Toni Martí per les transferències

Comentaris

Marsol i el comú d\'Andorra la Vella consumen la rebel·lió contra Toni Martí per les transferències
Marsol i el comú d\'Andorra la Vella consumen la rebel·lió contra Toni Martí per les transferències
  • Només el liberal Víctor Pintos es queda al marge de l'acord de la corporació per deixar constància de l'oposició al nou model de repartiment de diners entre el Govern i les parròquies
  • La cònsol major promou un text en línia amb el que ha anat defensant durant les negociacions i en aquesta qüestió abraça la proposta feta pel Partit Socialdemòcrata
  • El manifest lamenta que es prioritzi el territori per sobre de la població i que primi la solució a tensions financeres puntuals per davant de la perdurabilitat del sistema

El comú d’Andorra la Vella, amb el suport de tots els consellers excepte del liberal Víctor Pintos, que hi ha votat en contra, ha aprovat un acord-declaració en què deixa constància del malestar de la corporació pel nou model de transferències aprovat pel Govern “i cinc comuns” després de diverses reunions i diversos mesos de negociacions. El document, promogut i firmat per la cònsol major, Conxita Marsol, conclou dient que l’acord per modificar l’actual marc de traspàs de diners de l’administració central a les parroquials “no té en compte els interessos i les necessitats de la parròquia d’Andorra la Vella” i, conseqüentment, “sol·licita al Consell General que, en l’exercici de la seva potestat legislativa prengui en consideració, analitzi i valori” l’oposició de la capital.

El manifest és un seriós cop baix al cap de Govern, Toni Martí, màxim avalador de l’acord assolit en les negociacions dutes a terme en les dependències parlamentàries i que la declaració de la capital ve a dir que l’únic que es fa és intentar resoldre problemes puntuals per tensions o necessitats financeres d’algunes corporacions, sense tenir en compte la perdurabilitat necessària que una llei qualificada d’aquestes característiques ha de tenir. La majoria comunal de la capital és demòcrata. No obstant, ni el posicionament de la majoria ni el de la cònsol, impulsora del text tal i com va avançar l’Altaveu, ni sorprèn ni és nou. Les representants del Partit Socialdemòcrata (PS), Dolors Carmona i Lídia Samarra, i el de la Coalició d’Independents integrat en la candidatura liberal més independents, Jordi Minguillon, han mostrat el seu total suport a Marsol i fins i tot haurien anat més enllà: reclamar directament el vot en contra dels consellers al projecte de llei que els arribi.

El manifest conté una primera part explicativa de l’evolució de les negociacions on es deixa clar que “la cònsol major del comú d’Andorra la Vella ha posat de manifest reiteradament la necessitat de modificar els criteris per determinar l’import de les transferències, prioritzant les necessitats de la població per sobre de les necessitats del territori, i insistint en el fet que la capital d’Andorra presta un conjunt de serveis de caràcter nacional pels quals necessita una compensació econòmica”. El text en cap moment qüestiona que la partida global inicial a transferir se situï en 55 milions d’euros anuals. I deixa clar que els comuns de Canillo, Encamp, Ordino, la Massana i Escaldes aproven la fórmula acordada.

En una segona part de la declaració s’exposen les raons més concretes per les quals la corporació s’oposa al model que durant aquest mes de juliol prendrà forma de projecte de llei elaborat pel Govern i s’elevarà a tràmit parlamentari. El rerefons de la priorització del criteri del territori per sobre del de població traspua en el conjunt del text per arribar, per exemple, a un vuitè punt on s’hi diu que “el model proposat ha de ser perdurable en el temps, i no fruit de circumstàncies conjunturals o tensions econòmiques que poden ser molt variables duran el termini de vigència de la norma, amb l’objectiu de garantir la perdurabilitat i sostenibilitat del sistema parroquial andorrà”.

L’acord deixa clar que “la proposta no satisfà les expectatives del comú d’Andorra la Vella davant l’oportunitat històrica que suposa la modificació del model de les competències i transferències de l’Estat” i després de deixar clar que és la població la que rep la immensa majoria de serveis lamenta, a més, que el pacte polític assolit “manté el criteri del territori sobrevalorat front a d’altres criteris de repartiment, i fins i tot incrementa el seu pes relatiu en percentatge respecte el model vigent fins ara”. També critica que “en el moment de ponderar el criteri del territori tampoc no contempla el cost de les xarxes de serveis de cada parròquia com un paràmetre de distribució de la transferència”. Sens dubte, aquest incís és fer l’ullet, en certa manera, al comú de Sant Julià, que tampoc no s’ha adherit a la nova fórmula pactada de transferències.

Finalment, el manifest deixa constància que no es té en compte el fet que Andorra la Vella ofereix i satisfà serveis de caràcter nacional i que no reconèixer aquest fet, en certa manera, és vulnerar o no complir una de les recomanacions emeses pel Congrés dels poders locals i regionals del Consell d’Europa. També es fa una crítica al fet que no es valori si els comuns han desplegat o no han desplegat en la seva totalitat la capacitat tributària que els permet les normatives. “Malgrat la predisposició del comú d’Andorra la Vella d’incloure en el nou model criteris transitoris de solidaritat entre institucions, el model proposat tampoc no valora en cap moment la càrrega fiscal dels ciutadans en relació amb el recorregut impositiu de cada comú”.

En definitiva, un dard enverinat en la línia de flotació transferencial del cònsol dels cònsols, Toni Martí, i per extensió a tot DA amb l’afegitó liberal en aquest cas. En certa manera, de forma metafòrica i salvant moltes distàncies, Conxita Marsol i la seva majoria taronja s’alia amb el PS. O el PS amb la cònsol d’Andorra la Vella, com es vulgui.

Comentaris

Trending