Marsol espera tenir abans de final d’any una o dues propostes per al giny del pic de Carroi

La cònsol d’Andorra la Vella juntament amb l’alcaldessa de Valls descobreixen la placa que reconeix la plaça Príncep Benlloch com a plaça castellera de 9

Conxita Marsol i Dolors Farré descobreixen la placa que reconeix la Plaça Príncep Benlloch com a plaça castellera.
Conxita Marsol i Dolors Farré descobreixen la placa que reconeix la Plaça Príncep Benlloch com a plaça castellera.
La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, espera tenir abans de final d’any una o dues propostes en relació al giny que sortint des del centre la parròquia acabi arribant al pic de Carroi. El comú de la capital està treballant amb una mica de retard en la redacció del plec de bases, que estarà llest abans de l’estiu. Marsol considera que fer arribar un giny poc contaminant fins al característic cim contribuirà a “democratitzar la muntanya”. La cònsol ha fet aquestes explicacions després de descobrir, juntament amb l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, una placa commemorativa de l’enlairament i posterior descàrrega d’un castell de nou pisos l’estiu passat a la plaça Príncep Benlloch, que també es podrà conèixer ara com a plaça castellera de 9.

Marsol ha tornat a dividir el projecte del telefèric (o el giny que finalment es concreti) en dues fases clares: la que ha d’anar al Pic de Carroi, que ha deixat clar que es farà segur, i la que hauria d’allargar la proposta fins a la Massana, que depèn d’un comú de la Massana que vol sotmetre la iniciativa a consulta popular. La cònsol ha afirmat que per la primera fase “anem a la mateixa velocitat” en relació amb totes les institucions implicades i que tot i un lleuger retard de caràcter burocràtic es manté “el full de ruta” perquè “l’atractiu és molt gran”, amb les vistes que es tenen de la parròquia des del cim del Carroi, amb la “perspectiva” que s’ofereix des del capdamunt del pic.

El comú en principi sap de l’interès de Doppelmyr i espera si Poma també vol participar del concurs que podria tenir plec de bases en dos o tres mesos

En principi, el comú té assegurada la participació en el concurs d’una proposta que aniria lligada al fabricant Doppelmayr com a soci tecnològic. Marsol té clar que no hi haurà cinquanta mil ofertes. Però s’està al cas de si la iniciativa pot interessar a un altre fabricant de transport per cable que opera tot sovint al Principat com és Poma. La cònsol no ha donat detalls del plec de bases que s’està redactant, encara que sí que ha admès que al capdamunt del pic s’hi hauria de construir algun punt de restauració o similar que serveixi de mirador. 

Ha deixat entendre Marsol que molt hi tindrà a veure les propostes que facin els eventuals interessats, tot i que el comú fixarà uns requisits imprescindibles perquè “no volem res” que sigui molt impactant a nivell mediambiental i, en qualsevol cas, qualsevol instal·lació que es col·loqui al Carroi ha de ser “menys agressiva” que les antenes i els transformadors actuals. Un cop es faci públic el plec de bases -situació que s’hauria de produir en dos o tres mesos-, es donarà també un marge prudencial de temps -uns quatre mesos més- perquè els eventuals interessats puguin elaborar les seves propostes.

Castells i calçots

Tota l’explicació sobre el giny al pic de Carroi s’ha produït just després de la descoberta de la placa de plaça castellera de 9 que és ara formalment la Plaça Príncep Benlloch. I just abans d’una calçotada popular que pretenia, si el temps ho acaba permetent, repartir uns 6.000 calçots a la Plaça del Poble. Tot plegat emmarcat en l’agermanament que fa més de 50 anys que mantenen Andorra la Vella i Valls, i que fa que els escudellaires de la capital es traslladin a la ciutat de l’Alt Camp cada dos anys i que una delegació vallenca faci el mateix pels calçots i els castells. Aquest estiu, però, pel dissabte de festa major, la Colla Vella dels Xiquets de Valls farà una exhibició al Principat.

Tant Marsol com l’alcaldessa vallenca han remarcat el bon clima que hi ha entre les dues ciutats. I han elogiat recíprocament les respectives poblacions en un acte institucional que s’ha hagut de fer al vestíbul del comú atès que en aquell moment plovia. La síndica general, Roser Suñé, o les ministres de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i la titular d’Educació, Ester Vilarrubla, han estat algunes de les autoritats presents en un acte en què la cònsol d’Andorra la Vella ha remarcat que amb Valls hi ha “un agermanament viu”.

Conxita Marsol ha recordat l’emoció del 3 de 9 amb folre descarregat a la plaça comunal l’agost passat per la Colla Jove dels Xiquets de Valls. I ha remarcat metafòricament alguns dels valors que al seu entendre transmeten els castells humans com “l’esforç, la voluntat, la força, el torne-m’hi i torne-m’hi fins que ho aconseguim”, segons que ha dit. “Amb tenacitat s’aconsegueixen moltes coses”, ha sentenciat la cònsol, que ha persistit en no avançar, per ara, quins són els terrenys de la parròquia que acolliran pisos de lloguer a preus raonables o si l’espai multifuncional es vol fer a l’aparcament i antiga plaça de braus ara magatzem governamental que queda just davant l’edifici administratiu de Prat de la Creu -que també podria acollir la sortida del giny al Carroi- o a la Margineda.

 

Comentaris (3)

Trending