Malestar per la situació del responsable de 'compliance' de Vall Banc i un dels integrants del departament

Comentaris

Una part dels treballadors de Vall Banc i, especialment, empleats i exempleats de Banca Privada d’Andorra (BPA) han expressat el seu malestar amb la situació de l’actual màxim responsable del departament de compliment normatiu ('compliance') del banc pont, Alfredo Español Guijarro. Español apareix com un del beneficiaris de complements retribuïts per la societat panamenya Landstreet controlada per l’exconseller delegat de BPA Joan Pau Miquel. Les fonts consultades consideren que igual com ha passat amb altres executius de l’entitat, l’ara cap de 'compliance' hauria d’estar apartat de les seves funcions. I encara més d’unes funcions tan sensibles com les del compliment normatiu.

Segons dades a les quals ha tingut accés l’Altaveu, Español va percebre 160.000 euros de Landstreet entre el 2011 i el 2014. És a dir, unes primes a raó de 40.000 euros anuals. En aquesta època, Español, amb una dilatada trajectòria professional i que va arribar a BPA procedent d’Andbank, era l’assessor legal de l’àrea internacional del banc intervingut. Des d’aquest lloc controlava des de les contractacions fins als moviments i operatives de les filials estrangeres de BPA. Español era membre permanent del comitè de concessió creditícia internacional. I com a tal havia avalat nombroses operacions que ara la justícia pretén qüestionar com els ‘back to back’ realitzats amb clients mexicans.

La Batllia té oberta una causa per un presumpte delicte major continuat de defraudacions a la CASS per la qüestió que es refereix a la societat panamenya, a través de la qual es gestionaven diversos pagaments directament o indirectament relacionats amb BPA. Landstreet era en gran mesura la societat que assessorava el fons Dolphin, un producte que va donar una bona rendibilitat i beneficis totalment legals tant al banc com als clients que havien invertit en ell.

Un dels elements de malestar seria per exemple que la pròpia CASS, en una querella criminal interposada contra Miquel, demana que se citi a declarar, entre molts altres, el referit Español i la Batllia no ha adoptat cap mesura en relació a aquesta sol·licitud ni òbviament tampoc a nivell disciplinari intern s’ha considerat que sigui necessari establir cap mecanisme especial en relació a Español. Un dels fets que sorprèn al personal indignat amb la situació de l’actual responsable del compliment normatiu de Vall Banc és que en el cas de Landstreet no s’ha dictat cap inculpació judicial.

Els treballadors que han mostrat el seu neguit també hi han afegit el fet que un altre dels components del departament de compliment normatiu de Vall Banc aparegui lligat a una de les causes que més transcendència ha tingut, la de l’empresari espanyol Rafael Pallardó. En aquest cas, les darreres indagacions de la policia andorrana en relació a les compensacions dineràries amb Pallardó haurien determinat que l’exguàrdia civil posteriorment empleat a BPA i ara integrant de l’àrea de compliance de Vall Banc Luis Soler hauria realitzat, en tan què usuari d’alta, tres operacions d’ingressos d’efectiu entre el 30 de maig del 2008 i el 5 de setembre del mateix any per un import de 188.000 euros. 

Soler no està en la llista d’encausats en la qual sí que hi ha nombroses gestors per operacions similars o inferiors a les d’aquest. Tampoc no hi ha cap mesura interna dictada en aquest cas, segons les fonts consultades. “Si es vol lluir de banc net i pulcre no pot ser que en un departament tan sensible com el de 'compliance' hi pugui haver ombres de dubte. I hi són. Perquè pels mateixos fets o menys que Español o Soler altres persones han estat encausades i apartades dels seus càrrecs o funcions”, han assegurat les fonts.

Comentaris

Trending