Malestar a BPA per l'oferta que fa l'administració d'acomiadaments pactats a meitat de preu

Comentaris

Malestar a BPA per l\'oferta que fa l\'administració d\'acomiadaments pactats a meitat de preu
Malestar a BPA per l\'oferta que fa l\'administració d\'acomiadaments pactats a meitat de preu

L’administració de Banca Privada d’Andorra (BPA) i l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) miren d’aconseguir més baixes pactades amb alguns empleats de l’entitat. L’executiu contractat amb l’objectiu de capitanejar la resolució del banc des del punt laboral, Alberto Mallo, ha començat a mantenir reunions amb alguns treballadors als quals se’ls ofereix que pleguin amb el 50% de la liquidació que els pertocaria. Segons diverses fonts, Mallo posaria damunt la taula dos paràmetres: disposen d’una bona situació personal i no hi ha garanties que en un futur es disposi de la liquiditat necessària per poder abonar totes les indemnitzacions.

Les comunicacions que Mallo ha traslladat als primers empleats als quals se’ls ha ofert l’acomiadament pactat no s’han posat gens bé entre bona part del personal, que continua acudint cada dia al seu lloc de treball amb plena incertesa i una gairebé nul·la informació per part dels responsables actuals de la gestió. Encara més, diverses fonts han lamentat també el nul suport que estan oferint els representants dels treballadors. Aquestes fonts han assegurat que si a l’inici del procés de negociació amb l’AREB s’escoltava el parer del gros principal dels empleats, cada vegada més la negociació hauria agafat una deriva que s’anava acostant amb l’administració. Hores d’ara la identificació entre representants i AREB seria gairebé plena. Aquesta circumstància està incrementant la fractura que hi ha fa mesos que existeix internament.

Administradors que cobren per altres bancs

Per si no n’hi ha prou amb la complexa situació i amb el fet que després d’unes setmanes d’aturada, el ‘full de ruta’ previst per l’AREB i l’administració passaria per reactivar la setmana que ve el pla d’acomiadaments -que s’intentaria suavitzar tot buscant les esmentades sortides acordades-, hi hauria la certesa que els administradors de BPA i els membres de l’AREB estarien percebent les seves remuneracions per una entitat bancària diferent a la intervinguda. Això augmenta el malestar pel fet que no només els treballadors van percebent les seves nòmines a través de BPA -i, per tant, la disposició dinerària està limitada per les restriccions establertes el 16 de març- si no que, a més a més, aquelles persones que són acomiadades, bé després d’un acord, bé forçosament, la liquidació també se’ls diposita a BPA. 

Així ho va establir el conveni pactat entre AREB i empleats. No obstant això, cada cop més treballadors veuen més clar que, com a mínim aquest punt, és contrari a les disposicions legals. I un conveni laboral pot millorar el que estableix la llei. Però no pot empitjorar-lo. Entenen les fonts consultades que el fet que el Codi de relacions laborals estableixi que a manca d’acord sobre la quitança, el liquidador haurà de dipositar el que cregui convenient a la Batllia fa, ‘de facto’, que el liquidat pugui triar on rebre la indemnització. De fet, algunes de les persones que han estat acomiadades s’estan plantejant iniciar accions contra el fet que la liquidació se’ls hagi dipositat a BPA i, per tant, se’ls hagi subjectat a restriccions.

Comentaris

Trending