Macron no es mulla en el tema de l'avortament

El Copríncep francès dona el ple suport a la integració d'Andorra la Unió Europea

Comentaris

-
-
El Copríncep francès, Emmanuel Macron ha dit en referència a l'avortament que la decisió és dels andorrans i que hi ha una Constitució. Abans ha anunciat en el seu discurs a la Casa de la Vall el seu suport al procés d'integració d'Andorra a la Unió Europea "sense por a perdre la identitat del país". També ha indicat que farà el possible per augmentar els intercanvis comercials del Principat amb França "que han anat a la baixa els darrers anys" així com la presència d'estudiants andorrans a les universitats del país veí.  Segons el Copríncep francès cal tornar al tradicional equilibri que ha tingut Andorra amb Espanya i França. Abans, i durant la seva visita a Encamp, ha dit  que "és una prioritat millorar la comunicació per carretera amb França".

Macron ha ofert els hospitals francesos per acollir les dones que vulguin avortar. "Tinc un pensament per les dones que viuen aquesta situació"  però ha afirmat que "s'han de trobar solucions en el poble". Ha deixat el tema en mans dels andorrans indicant que la seva funció com a Copríncep és vetllar per la independència i la història del país.

Al matí, el Copríncep francès, Emmanuel Macron ha fet un discurs d'un to marcadament europeista a la Casa de la Vall i ha demostrat estar al corrent de les negociacions per l'Acord d'associació. Per ell, "escollir Europa és escollir el futur". La síndica general, Roser Suñé, per la seva part, ha manifestat en el decurs de la seva intervenció que "el repte d'Andorra és el seu encaix a Europa i al món".

Durant la visita a les parròquies, Macron es mostra molt proper i ha destinat més temps del previst a saludar els ciutadans. A Canillo, fins i tot ha hagut de demanar un bolígraf per signar autògrafs abans d'entrar al comú.

Allà ha fet les seves primeres declaracions. Ha mostrat la seva satisfacció per estar a Andorra i ha recordat la història del país des dels Pareatges. Posteriorment, ja a l'interior del comú ha saludat les autoritats i els convidats. El cònsol major de Canillo, Josep Mandicó ha dit en el seu parlament els vincles que uneixen la parròquia amb França que és la que té més quilòmetres de frontera amb el país veí. S'ha referit a la presència de l'ensenyament francès a Canillo i dels estudiants que trien aquest sistema.

A Canillo destaca la importància del sector de la neu i la fama del domini esquiable

En un discurs improvisat, Macron ha fet esment als períodes difícils que ha viscut Canillo i que van obligar alguns dels seus habitants a emigrar a França. Ha destacat la importància del sector de la neu i la fama del seu domini esquiable. "He pogut apreciar el paisatge magnífic que hi ha i veure el traçat de les pistes" ha dit, i ha enumerat alguns dels punts més turístics de la parròquia com el mirador del Roc del Quer. Per tancar la visita, Mandicó li ha fet un obsequi.

A Encamp ha saludat i ha conversat amb els escolars que l'esperaven i s'ha fet autofotos. Els ha preguntat a quin curs estaven. Com a Canillo, ha estat més temps del previst parlant amb la gent.  A la sortida, i en declaracions als mitjans de comunicació, ha posat en relleu els reptes conjunts que han d'afrontar Andorra i França.

La visita a les parròquies ha continuat a Sant Julià de Lòria on ha destacat la importància de la població com a plaça universitària i s'ha acomiadat assegurant que "no oblidaré mai el meu pas per aquesta parròquia". De Sant Julià de Lòria la comitiva s'ha traslladat a la Casa de la Vall on s'ha entrevistat amb el Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives.

Macron ha recordat a la Massana la xarxa de l'hotel Palanques que ajudava els fugitius del nazisme

Les activitats de la tarda s'han iniciat a Ordino. Macron ha invertit molt temps en saludar els assistents i, sobretot, els escolars. Ha signat banderoles i s'ha fotografiat amb grups d'alumnes. Ja al comú, el cònsol major, Josep Àngel Mortés, ha parlat de l'estreta relació d'Ordino amb les regions veïnes de França i ha volgut destacar la confiança de les famílies en el sistema educatiu francès. Tot en un ambient molt distès. Com a la Massana, on el Copríncep francès ha tingut un record per l'hotel Palanques que va acollir una xarxa de passadors que permetia arribar a Andorra els fugitius que escapaven del nazisme a través dels Pirineus.

A Escaldes-Engordany, Macron ha destacat la combinació de l'activitat termal de Caldea amb el fet que la Vall del Madriu-Perafita-Claror sigui Patrimoni de la Unesco. A la sortida ha parlat amb els mitjans de comunicació i ha destacat l'acollida que ha tingut a les diferents parròquies.

El recorregut per les parròquies ha acabat a la capital, Andorra la Vella. La cònsol major, Conxita Marsol ha destacat que el paper de la població en l'àmbit administratiu i comercial. Ha explicat que estan treballant per instal·lar un sistema de cogeneració amb una empresa francesa i ha fet esment a "la posada en marxa d'un transport públic a un preu gairebé simbòlic". Macron ha dit durant la seva intervenció que "Andorra la Vella és un pulmó econòmic a nivell de serveis i estaré al vostre costat".

Uns treballadors fan un acte reivindicatiu a Soldeu pel tancament d'una clínica francesa

D'altra banda, dijous, a Soldeu, una delegació de la clínica la Perle Cerdane a Oceja (Alta Cerdanya) va entregar una carta al cap de Gabinet de Macron per protestar pel tancament d'una unitat de producció. La Perle Cerdane té 240 treballadors per 190 pacients de 0 a 18 anys i es dedica al tractament de l'obesitat i de les patologies respiratòries.        

 

 

Comentaris (5)

Trending