L’USd’A exigeix la creació d’un registre de la propietat en tres mesos per fer aflorar habitatges

Gabriel Ubach tramet una carta al ministre d’Afers Socials sol·licitant al Govern amb caràcter urgent mesures de contenció dels preus del lloguer

Comentaris

-
-
La Unió Sindical d’Andorra (USd’A) exigeix al Govern que crei en tres mesos un registre de la propietat que faciliti l’aflorament d’habitatge. Alhora, demana que via impostos s’aconsegueixi que els preus, el lloguer, no pugui superar els 7 euros el metre quadrat. El secretari general de l’organització, Gabriel Ubach, ha tramès aquest dimarts una carta al ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, en què li demana, amb caràcter urgent, l’adopció de “mesures de contenció dels preus del lloguer”.

Ubach fa primer una radiografia de la situació d’una “Andorra que agonitza; les famílies andorranes estan arribant als seus límits, les empreses andorranes no tenen treballadors, els nostres avis han d'emigrar deixant enrere fills i néts; i el prestigi del país s’en ressent dolorosament”. El secretari general de l’USd’A manté que “amb els salaris i pensions actuals és impossible que la població d’Andorra pugui fer front al desgavell especulatiu en el qual ens trobem” alhora que les empreses tampoc no aconsegueixen fidelitzar la mà d’obra.

L'organització social reclama un augment salarial i de les pensions de com a mínim el 20% i la creació de pisos de protecció oficial

Amb tot, el líder sindicalista demana a Filloy que el Govern adopti les decisions escaients per fer possible “augmentar salaris i pensions un mínim del 20% i crear pisos de protecció oficial i si per això cal modificar la llei del sòl, ja estem tardant”. Recorda Ubach que hi ha en construcció “més de 1.000 pisos, tots d’alt estanding amb un preu mínim de 300.000 euros, quin treballador cobrant de mitjana 1.500 euros en el millor dels casos podrà optar a aquests preus? L'objectiu hauria de ser que un mínim de 300 d'aquests pisos fossin de protecció oficial, a un preu màxim de 180.000 euros un pis d'uns 100 m2; és a dir a 1.800 euros el metre quadrat i no a 3.000 euros de mitjana que és troben avui en dia”.

Per promoure els esmentats pisos de protecció, que l’USd’A demana que no es confonguin amb els pisos socials, el sindicat considera que és imprescindible “enllestir en un màxim de tres mesos un registre de la propietat actualitzat, això s'aconsegueix obligant a tots els propietaris (particulars, bancs, fons voltors i altres) a inscriure els seus béns en un termini de tres mesos; passat aquest termini aplicant una sanció d'un 5% del valor del immoble. Després s’ha d'imposar via impostos que capt immoble pugui superar els 7 euros el metre quadrat de lloguer. Un pis de 100 metres quadrats no pot costar 1.500 euros (despeses apart) sinó com a màxim 700 euros”.

Ubach conclou assegurant a Filloy que “la pilota es troba sobre la vostra teulada” i que del Govern en depèn “tornar a la normalitat tota aquesta situació” tot esperant que “feu passar l’interès de les famílies, empreses i d’Andorra per davant dels interessos privats que han tingut una gran influencia aquests darrere temps”. Finalment el secretari general reitera la seva oposició a les mesures adoptades en la darrera Taula Nacional de l’habitatge perquè “es dóna peu a la picaresca” i  “no aporten cap solució, ni a curt ni a llarg termini al greu problema de l’habitatge a Andorra”.

Comentaris (4)

Trending