L’ucraïnès lliurat per Andorra era l’encarregat d’obrir i posar en marxa els cotxes que robava la banda

L’home que va estar dos i mig empresonat a la Comella i que dilluns va ser extradit cap a Kíev formava part d’una xarxa que robava vehicles d’alta gamma per vendre’ls després

-
-
El ciutadà ucraïnès lliurat dilluns per Andorra a les autoritats policials i judicials de Kíev era l’encarregat d’obrir i posar en marxa els vehicles de luxe que la xarxa delictiva de la qual presumptament formava part acabava robant i venent no només a Ucraïna sinó també en altres països. Les autoritats ucraïneses consideren l’home entregat pel Principat com una peça clau per desmantellar del tot una banda fortament organitzada.

A Andorra, l’ara pres per les autoritats del seu país va estar condemnat a tres anys de presó -dels quals de forma efectiva en va fer uns dos i mig gràcies a les reduccions per bon comportament i altres petits beneficis penitenciaris que s’atorguen- per furtar a l’interior de cotxes. En certa manera, l’home, detingut el 6 d’agost del 2016 amb dos col·legues, ja emprava la mateixa tecnologia que usava a Ucraïna. 

Escannejava les freqüències dels comandaments dels vehicles i, llavors, obrien els cotxes. En el cas del Principat, els tres lladres, que feia un temps havien fugit d’Ucraïna cap a Espanya, acabaven agafant les pertinences o mercaderies que hi havia dipositades als cotxes en qüestió (pel seu valor -aparells electrònics, per exemple- o perquè els hi pogués ser d’utilitat -comestibles-). Al seu país d’origen, però, i dins del grup organitzat del qual formava part, ell era l’encarregat d’obrir els cotxes i posar-los en marxa gràcies als seus coneixements en electrònica i sense causar-los cap dany.


Agents de policia ucraïnesos s'enduen cap a l'helicòpter el pres a les instal·lacions d'Heliand, a la Massana. | INTERPOL KÍEV

 

Altres membres de la mateixa organització s’encarregaven, després, d’endur-se el vehicle, de falsificar-ne la documentació i, finalment, de posar-los al mercat. No només a Ucraïna, també en d’altres països. Segons algunes fonts, la banda, que encara no s’havia pogut acabar de desfer del tot, hauria aconseguit uns beneficis d’uns quatre milions d’euros. Les autoritats ucraïneses eleven fins a 20 anys la petició de pena que es pot arribar a sol·licitar al súbdit que va ser traslladat des del centre penitenciari fins a l’heliport privat de la Massana enmig de fortes mesures de seguretat i que, després, va volar en helicòpter fins a l’aeroport del Prat.

A l’equipament aeroportuari barceloní, el pres ucraïnès hauria evidenciat un comportament de rebel·lia, segons fonts mediàtiques de Kíev, que haurien obligat els policies que el custodiaven a haver-lo de reduir per la força. A l’home, nascut a la ciutat de Lviv, el reclamava un tribunal regional de Ternópil, a Ucraïna. El procés d’extradició es va posar en marxa molt poc després que se sabés que havia estat detingut al Principat.

Comentaris

Trending