L'oposició reclama a Medi Ambient que faci estudis sobre l'impacte de cremar residus importats de l'estranger

Comentaris

L’oposició en ple ha demanat que el ministeri de Medi Ambient encomani uns estudis complementaris per determinar l’impacte que pot arribar a tenir la crema de residus procedents de Catalunya. La petició s’ha formalitzat durant la compareixença de la ministra responsable del departament, Sílvia Calvó, en el marc de la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient, en què ha acudit a exposar les línies que cal seguir en el marc del Pla Nacional de Residus davant l’evidència que la recollida selectiva s’ha estancat.

Calvó s’ha compromès a analitzar si cal fer els estudis que Liberals, PS i la independent Sílvia Bonet han sol·licitat. Però ha deixat a entendre que amb els informes que ja hi ha sobre el funcionament de la planta incineradora n’hi ha prou. En qualsevol cas, segons Calvó, es posarà sobre la taula de la comissió d’informació i vigilància del centre de tractament de residus (Ctrasa) la necessitat de tirar endavant aquests estudis, tot i insistir que aquells de què es disposa són molt complets i dimensionats a les tones que pot cremar el forn, que no s’arribaran pas a cremar, en principi, ni amb els que s’importin de les veïnes comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya.

L’oposició ha recordat que els estudis de què disposa el Govern són ja antics, perquè daten de quan la planta es va posar en marxa. El president suplent del grup liberal, Jordi Gallardo, ha destacat que els estudis que s’ha de fer han de focalitzar-se en no generar “alarmisme” i assegurar la “tranquil·litat” dels ciutadans perquè malgrat que els informes que es tenen siguin molt complerts també són antics, ha apuntat.

El socialdemòcrata Pere López ha manifestat el fet que “ens preocupa molt” la qüestió  i ha lamentat que la política sobre residus del Govern sembli més encaminada “a generar més incineració” que no pas a fomentar un reciclatge l’estancament del qual ha criticat. López ha recordat que el seu grup ja ha sol·licitat tirar endavant una proposta d’acord per dur a terme una consulta popular en relació a la necessitat (o no) d’importar residus de fora.

La independent Sílvia Bonet ha explicat que cal fer “un seguiment” d’allò més “curós” per avaluar l’impacte que pot tenir sobre les persones el fet que cremant més residus hi hagi un increment de partícules “ultra fines”. De la seva banda, el demòcrata Carles Jordana ha afirmat que evidentment si es decideixen tirar endavant els estudis anunciats o reclamats DA hi estarà d’acord, però el que a parer del grup majoritari és essencial és determinar perquè les dades sobre recollida selectiva “s’han estancat i no han millorat” els darrers temps.

Fotografia: Agència de Notícies d'Andorra (ANA)

Comentaris

Trending