L’oposició parlamentària en ple acusa DA d’“irresponsable” i de “no haver fet els deures durant vuit anys”

Liberals, socialdemòcrates, progressistes, UL i els independents de la Massana refusen accelerar el tràmit de tretze lleis i adverteixen que poden arribar a portar la situació al Tribunal Constitucional

-
-

Totes les formacions a l’oposició al Consell General han refusat de forma contundent la pretensió de Demòcrates per Andorra (DA) de tramitar per la via d’urgència de tretze projectes i propostes de llei més enllà de la trentena de textos legislatius que ja estan a tràmit parlamentari. Liberals, socialdemòcrates, progressistes, Unió Laurediana (UL) i els independents de la Massana, és a dir, tota l’oposició excepte la independent Sílvia Bonet, han acusat DA d’actuar amb “irresponsabilitat” i de voler córrer en el tram final de la legislatura després de “no haver fet els deures durant vuit anys” i ara corre un alt risc de fer lleis “mal fetes”. 

Josep Pintat, Jordi Gallardo, Rosa Gili i Víctor Naudi han estat molt contundents amb les pretensions demòcrates. I s’ha arribat a advertir que si la Sindicatura opta per donar curs a la petició de tramitació d’urgència, es recorrerà aquesta decisió i es podria acudir, segons Liberals d’Andorra, al Tribunal Constitucional. Els parlamentaris de l’oposició han lamentat, per exemple ho ha ressaltat Naudi, que no s’hagi respectat el pacte de la junta de presidents d’analitzar la necessitat d’accelerar alguns tràmits sempre des del diàleg i el consens. Alhora, per exemple la socialdemòcrata Gili, ha remarcat que la majoria demòcrata usa un criteri quan li convé i quan no li va bé -per exemple per donar resposta a peticions dels grups de l’oposició- actua d’una altra, fins i tot dilatant terminis. 

Gallardo ha remarcat que els consellers de l’oposició també es dediquen al control i l’impuls de l’actuació governamental, i que per aquesta qüestió els demòcrates no han estat mai partidaris d’incrementar el nombre de sessions de control, per exemple. Tots els parlamentaris han destacat que l’oposició a tramitar de manera urgent textos com el del cos d’educació o les modificacions de la llei de la CASS relatives al nou model sanitari no té res a veure amb el fet de no voler treballar. Ans el contrari. “No ens podem permetre fer males lleis”, ha recordat Gili, que com més tard ha fet Naudi o Pintat han recordat que durant la legislatura s’han hagut de refer lleis que s’ha evidenciat que presentaven deficiències o n’afectaven d’altres sense sentit.

El líder d’Unió Laurediana ha lamentat que amb “l’embús legislatiu” que ja hi ha actualment es vulgui fer treballar els parlamentaris “amb presses i urgència”, perquè “aquesta no és la fórmula. Això no és seriós. No està bé que es forci la màquina d’aquesta manera” quan, ha recordat Josep Pintat, al seu dia ni el propi Govern, que té la potestat de sol·licitar que els seus projectes de llei siguin tramitats per la via d’urgència o, fins i tot, de l’extrema urgència, no ho va demanar. “No hi ha necessitat de tensar l’arc parlamentari” a no ser, ha afirmat el parlamentari, que els demòcrates pretenguin “passar el corró” perquè el seu grup parlamentari “no ha fet els deures aquests vuit anys”.

Aquest mateix argument també l’han compartit els altres ponents, que s’han queixat que la majoria estigui fent electoralisme per suposadament fer veure que ha donat compliment al seu programa però, a parer de Jordi Gallardo, des de “la improvisació i la irresponsabilitat”. De fet, el líder liberal ha deixat clar que “no és que no vulguem treballar; el que no volem és aprovar lleis d’una manera irrespectuosa i irresponsable”. La socialdemòcrata Gili ha insistit que és la ciutadania es mereix “respecte” i que els seus representants polítics facin “la feina ben feta”.

Etiquetes

Comentaris

Trending