L'oposició, enutjada amb Andorra Telecom, vol saber si pensa compensar els afectats per l'última avaria d'Internet

Comentaris

L\'oposició, enutjada amb Andorra Telecom, vol saber si pensa compensar els afectats per l\'última avaria d\'Internet
L\'oposició, enutjada amb Andorra Telecom, vol saber si pensa compensar els afectats per l\'última avaria d\'Internet

Més o menys directament, els principals partits de l’oposició reclamen a Andorra Telecom que compensi els afectats per l’avaria, l’enèsima, que va patir Andorra Telecom aquest dilluns. I que pel cap baix va afectar uns 2.000 abonats. L’epicentre fort de l’anomalia es va notar durant la matinada i el matí d’ahir. Però els problemes han perdurat. De fet, en algunes zones del país, encara aquest matí hi persistien els problemes. Davant de tot plegat, tant Liberals d’Andorra (Ld’A) com Partit Socialdemòcrata (PS) s’han mobilitzat i a partir, sobretot, de preguntes a l’executiu volen saber si la parapública pensa indemnitzar aquelles persones o empreses que han sofert danys i perjudicis arran d’unes incidències totalment alienes a la seva voluntat. 

Les formacions polítiques, com la immensa majoria dels ciutadans, han esclatat contra la parapública, que mentre anuncia mesures i projectes moltes vegades de cara a la galeria, no resol les emergències realment transcendents. O quan pretén, suposadament, dur a terme accions de millora real del servei (canviant algunes plataformes com sembla que va ser el cas) resulta que acaba sent pitjor el remei que la malaltia. “La manca de competència, en com a mínim dos sentits de la paraula, té aquestes coses”, han assegurat fonts coneixedores del funcionament de la parapública, que han explicat que, d’una banda, el fet que es tracti d’un monopoli total sense cap competidor comporta un relaxament extremadament elevat. I, de l’altra, que no sempre els professionals de ‘la casa’ són suficientment competents, en el sentit que a voltes no hi ha la capacitat tècnica necessària per assumir depèn de quins reptes.

Sia com vulgui, Ld’A i PS no s’han quedat pas de braços plegats. I les conselleres Carine Montaner i Rosa Gili ja han posat fil a l’agulla per demanar comptes al Govern i Andorra Telecom per una incidència de notable repercussió. De fet, a resultes de la incidència alguns equips haurien continuat malmesos o afectats i, d’aquí, que en alguns immobles l’Internet continues presentant anomalies durant tota la jornada d’ahir. O, com a mínim, durant una bona part.

La liberal Montaner considera que les caigudes de l’accés a Internet són “inadmissibles” en un país que es vol posicionar com a ‘Smart Country’. Per això ja ha entrat a Sindicatura una bateria de preguntes. En concret, es demana al Govern si prendrà mesures a Andorra Telecom perquè proposi alternatives en el cas que caigui el servei d’accés a Internet. També si l’operadora disposa d’un pla de contingència per aquestes avaries i si té previst indemnitzar les empreses per les pèrdues econòmiques que suposen els talls d’aquest servei. Un altre dels focus d’interès de Ld’A és saber si la parapública té previst algun tipus de promoció comercial o compensació pels particulars que deixen de tenir accés a Internet però, en canvi, se’ls cobra la totalitat de la tarifa contractada.

D'una manera similar s'ha manifestat el primer secretari del Partit Socialdemòcrata (PS), David Rios, que ha remarcat que aquestes incidències no són acceptables tenint en compte les elevades tarifes que es paguen i que, a més, suposen un important perjudici econòmic per a moltes empreses del país. Rios ha posat en relleu que un país modern “no pot patir aquests talls de servei”, tot avisant que “poden tenir implicacions greus en el teixit econòmic”. En aquest sentit, ha recordat que, per exemple, van ser molts els negocis que durant el matí de dilluns no van poder fer cobraments amb els seus TPVs. 

Per a la formació socialdemòcrata, la situació viscuda aquests dos dies és “la conseqüència d’una mala estratègia d’inversió i una equivocada presa de decisions” per part de la societat pública i del Govern, el seu únic accionista. “Durant anys”, ha recordat Rios, “l’executiu de DA ha agafat diners de la seva caixa, tant de les reserves com dels beneficis per maquillar els seus dèficits pressupostaris”. Això ha comportat, al seu entendre, “limitacions en la capacitat inversora de l’empresa”. Des del PS es reclama tant a Andorra Telecom com a Govern que “canviïn de forma de fer” i, sobretot, que “garanteixin als ciutadans del Principat un servei de qualitat, que estigui adequat a les elevades tarifes que s’estan pagant”. 

Preguntes parlamentàries

Les avaries massives, que dilluns al matí van arribar a afectar més de dos milers d’usuaris, també han provocat que la consellera general Rosa Gili hagi tramitat diferents preguntes perquè Govern les respongui de forma escrita. En concret, la parlamentària demana “què ha ocasionat les incidències” i “quines actuacions ha fet Andorra Telecom per remeiar el problema”, a més de si caldrà fer-ne més els dies vinents  perquè no es tornin a reproduir i el cost que això ha suposat. Gili també pregunta si l’avaria ha provocat “danys en els equipaments” i, en cas afirmatiu, la despesa que suposarà la seva reparació. 

La consellera socialdemòcrata també vol saber “quantes persones físiques i jurídiques han estat afectades en cada tall i quina durada ha tingut a cada vegada”, informació que se sol·licita amb un desglossament segons la zona geogràfica. A més, es reclama si es preveu “compensar els usuaris perjudicats” i, en cas afirmatiu, “de quina manera i quin cost es preveu que tindran les indemnitzacions”.

En l’escrit, la parlamentària recorda que, fa uns  dies, el director de la companyia, Jordi Nadal, va avançar la necessitat de canviar tots els aparells de fibra òptica i es vol saber si les incidències “tenen res a veure” amb aquesta situació. En aquest sentit, es recorda que el mateix Nadal va admetre que els aparells han quedat obsolets  perquè el proveïdor no els va renovar. Davant aquestes informacions, Gili reclama saber “quines eren les condicions del contracte” i “per quina raó (...) no es van canviar”. Per últim, recordant que aquests instruments es van comprar el 2006 dins d’una inversió global per la fibra òptica de 74 milions d’euros, pregunta si “és normal que una actuació tan costosa hagi durant tan poc temps”.

Comentaris

Trending