López acaba rient una mica més que Martí: el PS diu 'no' a congelar un altre any les transferències als comuns

Comentaris

López acaba rient una mica més que Martí: el PS diu \'no\' a congelar un altre any les transferències als comuns
López acaba rient una mica més que Martí: el PS diu \'no\' a congelar un altre any les transferències als comuns

La incògnita sobre si es podria mantenir la congelació de les transferències als comuns o no l’ha resolt Pere López aquest vespre. Finalment, i mantenint-se ferm a la seva posició de partida malgrat la pressió del cap de Govern, Toni Martí, el Partit Socialdemòcrata (PS) no ha votat a favor de l’article que fixava en 54,6 milions d’euros els diners que el Govern hauria de traslladar a les corporacions parroquials i, d’aquesta manera, ni l’executiu ni Demòcrates per Andorra (DA) no han obtingut el suport necessari per fer valer el bloqueig que pretenien.

La negativa socialdemòcrata s’ha emmarcat en una sessió de Consell llarguíssima però, probablement, menys del que s’esperava. Ara, això sí, plena de retrets dels uns als altres i dels altres als uns. Les polítiques socials han suposat un dur enfrontament entre el PS i DA. Fins i tot el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, s’ha mostrat gairebé virulent en moltes de les seves intervencions, fet no gaire habitual. Mentrestant, l’interrogant que mantenien els consellers Pere López, Rosa Gili i Gerard Alís sobre la qüestió de les transferències ha planat durant tota la jornada. Encenent la resta de formacions. 

I especialment DA, perquè veia com perdria la votació, i Socialdemocràcia i Progrés (SDP), que ha qualificat de “flirteig” les diverses reunions que el PS ha mantingut els darrers dies directament amb el cap de l’executiu i la secretària d’Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudí. La ‘quota de protagonisme’ obtinguda els darrers dies pel PS no ha agradat gens els seus antics companys de viatge i ara companys en el grup mixt, que els mateixos dies que López i companyia han mantingut l’expectativa sobre el seu vot se’ls han passat ‘intoxicant’. SDP veia prebendes fins i tot: un ministeri per al PS a canvi de permetre la congelació de les transferències.

Finalment Pere López ha anunciat el ‘no’ i ha indicat a Martí: “El gran responsable (que no es mantinguin congelades les transferències) és vostè”, ha dit el líder parlamentari socialdemòcrata. López ha lamentat com ja havia fet en altres ocasions que no hagi fins als darrers dies que el Govern i el seu màxim responsable se n’hagi recordat de la qüestió. O que es pensessin que pel fet que el Consell hagués permès en un parell d’ocasions la congelació ja tenia l’executiu un xec en blanc per fer el que volgués… excepte canviar el marc normatiu que regula les competències i les transferències.

El propi Toni Martí, però també el ministre de Finances, Jordi Cinca, i el conseller general demòcrata Marc Ballestà han defensat la posició demòcrata. Els tres han agraït la posició dels cònsols i dels comuns. Martí ha pujat al faristol per repartir estopa contra els liberals recordant que va haver de salvar el comú de la Massana (pel tema de Pal-Arinsal) i ara la corporació laurediana va fatal producte, ha dit Martí, de la deficient gestió feta per governs liberals. “Jo assumeixo la meva responsabilitat” ha dit Martí contraposant-ho amb el fet que “hi ha qui no ho ha assumit”, en referència, entre altres a López. El cap de Govern ha assegurat en en dues o tres setmanes veurà a la llum l’acord que hi ha per reformar el marc competencial i transferencial. I Cinca ha garantit que abans no acabi l’any el Consell General haurà pogut canviar la legislació per adequar a la realitat del 2017 allò que es va fixar el 1993.

López, que ha hagut de sentir com Ballestà l’acusava de fer “demagògia” o “parroquialisme malentès”, ha rebutjat les insinuacions de Martí en el sentit que hi ha formacions que no tenen projecte en relació a la qüestió del model d’encaix entre les diverses administracions del país. El líder parlamentari del PS ha recordat al cap de Govern que fa dies que se li havia posat sobre la taula les condicions sol·licitades pels socialdemòcrates i, també, quin és el model competencial del PS i, en menor mesura perquè ho tenen menys desenvolupat, les línies bàsiques en matèria de transferències.

Cinca, que ha estat dur amb els liberals recordant-los com van fer créixer l’endeutament de l’Estat a partir de dèficits milionaris sorgits de pressupostos que es presentaven inicialment quadrats i després s’acabaven desviant de molt (López ha aprofitat per deixar constància que en aquelles files liberals hi havia alguns dels actualment consellers demòcrates), ha reconegut la responsabilitat del Govern de no haver avançat més ràpidament en la reforma competencial, i ha deixat intuir una argúcia comptable legal per tal de no haver de transferir aquest 2017 els diners que haurà d’abonar seguint el que dicta la Llei de transferències.

El president suplent i portaveu liberal, Jordi Gallardo, ha remarcat, exactament, el fet que es demani, ni més ni menys, “que es compleixin les lleis i la Constitució”, i ha explicat que si es pretenia fer una ‘congelació’ el que s’havia de fer és modificar a través de la llei pressupostària la normativa en matèria de transferències. I no fixar una quantitat (54,6) que no se sap d’on surt. Gallardo ha defensat, també, el llegat deixat i construït pels anteriors governs liberals -ha destacat el notable nombre d’escoles que es van aixecar, per exemple- tot i reconèixer que no sempre s’encerta.

De retrets no n’han faltat en una jornada que havia començat amb l’aprovació de l’increment de les taxes del tabac, que farà que el cigarrets i la picadura costin un 10% més a partir del proper mes de març. També s’han aprovat les modificacions en la Llei qualificada de la policia, que suposa gairebé una normativa nova. Això sí, només ha rebut els vots favorables de DA. I les deu reserves d’esmena presentades, totes totes totes, han anat a la bassa. Ni una sola de les vuit presentades pel PS han rebut el suport demòcrata. D’aquí, també, que els socialdemòcrates hagin tingut més força per dir ‘no’ a la congelació de les transferències.

Fotografia: Agència de Notícies d'Andorra (ANA)

Comentaris

Trending