Lloguers i transport públic, els dos primers grans ‘dossiers’ de la nova Associació de Consumidors

L’entitat, que l’administració ha tardat un any en legalitzar, pretén ser una canalitzadora de queixes d’usuaris i, alhora, promotora de bons hàbits de consum

Toni Cornella (vocal) i Lluís Ferreira (president), durant la presentació de l'ACU.
Toni Cornella (vocal) i Lluís Ferreira (president), durant la presentació de l'ACU.
Deu anys després que es dissolgués l’anterior associació, i després d’un any de tràmits davant l’administració, finalment l’Associació de Consumidors i Usuaris (ACU) d’Andorra ja és un fet i fa unes quantes setmanes que treballa malgrat que fins aquest dimecres no s’hagi oficialitzat. La problemàtica dels preus dels lloguers i les queixes sobre el transport públic són dos dels primers grans ‘dossiers’ amb que treballa l’entitat, que també està amoïnada per la protecció dels menors en les xarxes socials, les tarifes i la comunicació que d’elles en fa Andorra Telecom i el neguit que comporten diferents productes bancaris.

L’ACU pretén ser un “mediador i canalitzador” de les queixes que tinguin els usuaris i els consumidors davant d’altres organismes o institucions que puguin aportar una solució als problemes. També davant de comerços o organitzacions de caràcter econòmic. Així ho han explicat el president de la nova entitat, Lluís Ferreira, i el vocal de la mateixa, Toni Cornella, que han remarcat que neixen “no pas per anar contra ningú sinó per col·laborar” amb tots els estaments que escaigui per tal de “posar el nostre granet de sorra” per poder “gaudir d’una societat més justa”

L’organització pretén tenir un alt nivell de col·laboració amb els organismes estatals i, també, buscar aliances amb homòlogues dels països veïns

L’associació tant mirarà de posar fil a l’agulla i cercar respostes i solucions davant les queixes que li puguin arribar -tot i no haver-se presentat formalment assegura haver rebut ja un centenar de consultes- o pugui activar d’ofici com intentarà de fomentar els bons hàbits de consum o contribuir a “millorar la imatge que dóna Andorra tant entre les persones dels país com entre aquelles que el visiten”. En la fase embrionària en què es troba l’entitat s’estan tant analitzant normatives com avaluant possibles aliances amb entitats homòlogues dels països veïns. Alhora, també se cerquen afiliats i establiments col·laboradors.

L’ACU anirà desplegant a poc a poc els seus canals de comunicació, que tindran un component marcadament digital. Per ara, però, les primeres consultes es poden fer a través del correu electrònic info@acuand.com. Més endavant també serà possible acudir al seu local, a l’avinguda del Fener d’Escaldes. Molts dels neguits, però, els han arribat fins ara de forma personal a través d’alguns dels quatre membres que inicialment composen la junta rectora de l’entitat. Hores d’ara tenen un centenar d’afiliats a raó de 12 euros l’any que han de permetre tenir alguns avantatges comercials o en consultes gratuïtes amb advocats que col·laborin amb l’ACU.

Raonador del Ciutadà

Ferreira ha explicat que més enllà de qüestions puntuals relatives a alguns productes concrets que podien no estar degudament homologats o al possible incompliment de la llei del català, que es van derivar als organismes pertinents, l’ACU té sobre la taula cinc grans expedients, dels quals el relatiu als lloguers ha estat ja posat en coneixement del Raonador del Ciutadà i se li ha derivat totes les queixes que tenien i les possibles solucions. En aquest sentit, el president de l’ACU ha afirmat que s’haurien de buscar fórmules contractuals que donessin més garanties als arrendadors. En la qüestió dels lloguers, ha deixat clar Ferreira, l’ACU defensa més els interessos dels inquilins que no pas dels propietaris, que tot i ser també consumidors i usuaris, tenen els seus propis canals de representació.

Ara per ara es pot contactar amb l’ACU, que ja té un centenar d’afiliats, a través d’un correu electrònic però en breu obrirà molts altres canals

Un altre gran eix de treball, que van obrir d’ofici després de veure les reclamacions a les xarxes socials en relació al bus lliure, és el del transport públic. En aquest sentit, el president de l’ACU ha assegurat que els serveis jurídics amb què estan col·laborant estan analitzant bé la situació perquè entenen que hi ha una problemàtica molt més àmplia i global del que podria semblar. Els altres tres dossiers amb què es treballen també han estat oberts a partir del propi neguit de l’associació i d’alguna reclamació externa.

Així, s’està avaluant especialment quin ús es pot fer de les imatges de menors que apareixen a les xarxes socials. En relació amb aquest fet, que haurien començat a estudiar a partir d’alguna queixa, Ferreira ha explicat que l’Agència de Protecció de Dades no pot actuar d’ofici malgrat que es pugui constatar que hi ha un problema. I que han de rebre sempre una ‘denúncia’. En aquest sentit, l’ACU en estar legalment constituïda, i tot i no tenir força legal, sí que pot esdevenir representant dels interessos d’algun particular que pels motius que sigui prefereixi mantenir-se en l’anonimat davant els organismes públics.

També està molt incipient un treball en relació amb les hipoteques i els interessos i comissions que cobra la banca respecte diversos productes. No només la banca andorrana, també en altres llocs on hi pugui haver andorrans implicats. Finalment, i arran de la publicació de les noves tarifes i productes d’Andorra Telecom, l’ACU està estudiant “les condicions contractuals” i avaluant si la informació que reben els usuaris “és certa o enganyosa”.

Comentaris (1)

Trending