Liberals pretén consultar la ciutadania sobre l’avortament i després passar la pilota als Coprínceps

El seminari liberal ha reunit una quarantena de militants durant tota la jornada d'aquest dissabte en un conegut hotel d'Escaldes.
El seminari liberal ha reunit una quarantena de militants durant tota la jornada d'aquest dissabte en un conegut hotel d'Escaldes.
Liberals d’Andorra està a favor de la despenalització de l’avortament però mirant que la solució per fer-ho possible sigui també compatible amb l’actual marc institucional. Per això, la formació considera inevitable donar primer la veu a la ciutadania, promoure una consulta, i amb els resultats que s’obtinguin acudir als Coprínceps per exposar-los clarament la situació. Passar-los en certa manera la pilota perquè sabent el que hi ha es pugui, d’alguna manera, negociar. El partit presidit per Jordi Gallardo té clar, també, que cal una reforma de la Llei electoral i considera del tot necessari saber l’impacte econòmic que tindria un eventual acord d’associació amb la UE abans d’aprovar-lo.

Els liberals han fet aquest dissabte en un conegut hotel d’Escaldes un seminari de treball que pretenia posar sobre la taula diverses qüestions d’ordre programàtic en vista a les properes eleccions generals. El treball ha servit per marcar el camí de manera oficiosa, perquè ha de ser un congrés de la formació el que validi el programa. La jornada de debat, però, sí ha permès copsar l'opinió dels militants i afiliats sobre les propostes programàtiques i escoltar-ne de noves. El seminari s'ha organitzat en diferents temàtiques que ha facilitat el debat entre els assistents, ja que després de la presentació del treball que està realitzant la comissió electoral del partit s'ha donat la paraula als participants per escoltar el seu parer i les seves propostes.

La militància considera clau plantejar propostes que promoguin una millora econòmica real i creu bàsic saber l’impacte d’un acord amb la UE abans d’aprovar-lo

Al llarg del dia, i amb la participació d’una quarantena de persones, s'ha fet un repàs de temes que preocupen als ciutadans i les seves possibles solucions, com ara el transport públic, l'encariment dels lloguers, l'accés a l'habitatge, les pensions, la sanitat, el benestar social... Un dels punts que s'ha remarcat des de Liberals d'Andorra és que "les millores econòmiques han de ser un pilar del nostre programa electoral, ja que només amb una economia dinàmica podem assentar les bases per garantir el benestar social". Una de les prioritats del programa electoral se centrarà en la reactivació econòmica i la diversificació de l’economia que “ha d’anar molt més enllà d’una inversió estrangera insuficient”.

Quant a la sanitat, la postura del partit és mantenir la qualitat assistencial del sistema sanitari andorrà però "recuperar el lideratge del ministeri per dirigir la política sanitària". Pel que fa al sistema judicial s'ha posat l'èmfasi en què "cal que sigui ràpid, eficaç i escurçar els terminis perquè sigui just per a tothom”. L'acostament a Europa i les negociacions que actualment s'estan duent a terme en el marc de l'acord d'associació han centrat el dinar-debat del seminari. En aquest sentit, el president de Liberals d'Andorra, Jordi Gallardo, ha subratllat que "els liberals no som antieuropeus ni euroescèptics. Som andorrans i com a andorrans volem el millor per al país". També ha remarcat que "seguim sense saber l'impacte que tindrà l'acord amb la Unió Europea perquè des de DA s'han negat a fer estudis d'impacte econòmic i social”.

El president i candidat de la formació liberal, Jordi Gallardo, en una de les seves intervencions durant el seminari. | L'A

 

La segona part del seminari liberal ha centrat el debat entorn del model constitucional i institucional del país. Jordi Gallardo ha argumentat que "aquest debat s'ha d'afrontar des de la serenitat política, voluntat de diàleg i amb responsabilitat d'Estat". Una de les opcions que més preocupen a la formació és millorar la representativitat electoral que "passaria necessàriament per modificar la llei electoral" per evitar les distorsions del sistema actual. En l'àmbit electoral i de participació ciutadana es proposa "recuperar el referèndum, que no s'utilitza des de 1993 per votar la Constitució, com a mecanisme perquè els ciutadans tinguin la paraula i decideixin el seu futur" en les decisions importants que ha de prendre el país.

L'últim punt del dia ha estat la possible legalització de l'avortament. En aquest sentit, més enllà de posicionar-se en favor o en contra de la interrupció de l'embaràs, el debat s'ha centrat en com trobar "les vies per aconseguir la despenalització respectant les nostres institucions". I és en aquest marc que s'ha considerat imprescindible primerament recollir el posicionament general de la ciutadania, consultar-la, per tant, i després traslladar el resultat del posicionament popular als Coprínceps.

Etiquetes

Comentaris

Trending