Liberals i SDP exigeixen la dimissió immediata a Meritxell Mateu per una actuació "intolerable" i "traïció" a la ciutadania

Comentaris

Liberals i SDP exigeixen la dimissió immediata a Meritxell Mateu per una actuació \"intolerable\" i \"traïció\" a la ciutadania
Liberals i SDP exigeixen la dimissió immediata a Meritxell Mateu per una actuació \"intolerable\" i \"traïció\" a la ciutadania

Liberals d'Andorra (Ld'A) i Socialdemocràcia i Progrés (SDP) han coincidit aquest dimarts a demanar la dimissió immediata de la consellera general demòcrata Meritxell Mateu arran del seu vincle amb el ‘cas Landstreet’, pel qual no hauria cotitzat a la CASS diversos cobraments alhora que essent parlamentària hauria fet feines encaminades a promoure modificacions legislatives que li havia encarregat el llavors conseller delegat de BPA Joan Pau Miquel. El secretari general de Ld'A, Amadeu Rossell, ha usat termes com “intolerable”, “inadmissible”, “indigne”, “reprovable”, “denunciable” i “cínica” per qualificar l’actitud de Mateu. De la seva banda, el secretari d'organització d'SDP, Joan-Marc Miralles, creu que la parlamentària ha "traït" els ciutadans i diverses fonamentals del Principat alhora que ha acusat la seva formació, DA, de "ser els únics a Andorra que tenen confiança encara amb Meritxell Mateu".

En una compareixença pública,  Amadeu Rossell, acompanyat de la secretària d'organització del partit, França Riberaygua, s’ha mostrat rotundament enutjat amb la parlamentària de Demòcrates per Andorra (DA) i ha lamentat especialment que fos a l’inici de la crisi de BPA de les més fervorosament crítiques amb el banc intervingut i les seves suposades pràctiques irregulars. Rossell considera “cínic” que es “reparteixi pals amb la mà dreta” mentre que “es para la mà esquerra per cobrar bons diners per feines poc clares”. Per ara, Liberals ha estat la formació més rotunda contra Meritxell Mateu. El conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) Víctor Naudi havia reclamat dilluns que la consellera posés el seu càrrec a disposició. Tots els partits de l’oposició han exigit explicacions tant a la parlamentària com al Govern i la CASS. DA ha donat suport a Mateu lloant la seva tasca i quedant satisfet amb les explicacions ofertes sobre la seva relació amb BPA.

Rossell ha afirmat que “és intolerable -no poc ètic, no, intolerable- que una consellera general, a ple temps, es dediqui a fer assessoraments i els cobri”. Hi ha afegit que “és inadmissible que, a més, aquest sobresou no hagi estat cotitzat a la CASS...i no val a dir, com ella ha dit, que ho havia de cotitzar l'empresa que la pagava, perquè almenys ella havia d'haver cotitzat la seva part tal com diu la llei”. Un altre dels arguments usats pel secretari general de Liberals és que “aquesta consellera general a ple temps hagi declarat als mitjans públics (al 2015) que ja se sabia -que ella ho sabia- que els Estats Units sospitaven fortament de BPA i estaven darrere d'aquest banc i del seu entorn des del 2007 i, no obstant això, durant un parell d’anys, al 2012 i al 2013, va estar cobrant suculentes quantitats de diners -no declarats a la CASS- per assessoraments no identificats pels investigadors del cas”. Això, a parer de Rossell, seria “indigne”.

Per al dirigent liberal, “és cínic repartir pals amb la mà dreta contra l'entitat BPA i el seu entorn -lloant les actuacions de Govern en el cas- mentre es para la mà esquerra per cobrar bons diners per feines poc clares”. “Voler ser pare, fill i padrí no és possible”, hi ha afegit. Rossell també ha considera “fastigós que en la seva defensa hagi manifestat, la senyora consellera a ple temps, que feia funcions d’assessorament per captar i augmentar les cotitzacions a la CASS per la via de captar gent que s'instal·li al país” en canvi, “no declara ni cotitza a la CASS. És ella qui ha d'assessorar en aquest tema”, s’ha preguntat de forma eloqüent qui també havia estat conseller del comú de la Massana i conseller general de Coalició Reformista la legislatura 2009-2011.

Però Rossell no s’ha estalviat més comentaris i qualificacions. “És absolutament reprovable la seva actitud perquè amb aquesta supèrbia i manca de responsabilitat està malmetent un cop més -i ja en van uns quants en l’era Martí-, la imatge d’Andorra i la confiança en el Govern demòcrata, ple d’escàndols i esquitxat de sospites i més que sospites”. El secretari general de Ld’A també ha afirmar que “és denunciable que tant la senyora consellera a ple temps com els administradors de BPA, nomenats per l'AREB, hagin deixat de cotitzar a la CASS i la CASS encara no hagi actuat ni hagi dit ‘esta boca és mía’. Qualsevol ciutadà o empresa d'aquest país ja hagués estat denunciat i sancionat en casos similars, tal com ha passat i passa cada dia”

Quan el polític massanenc feia referència als administradors de l’AREB es referia al fet que no es va cotitzar degudament els plans de pensions rescatats pels treballadors de BPA, als quals sí que com tocava l’empresa els va retenir el corresponent (6,5%) a la part assalariada. Per tot plegat, Rossell s’ha acabat demanant “per què en aquests dos casos” no hi ha hagut les corresponents denúncies i sancions de la CASS. “Basta amb un ‘ara aniré a pagar amb efectes retroactius’ perquè l'AREB i els administradors de BPA se'n surtin de ‘rositas'? Bastarà amb la burda, pobra i inconnexa explicació de la consellera a ple temps perquè també quedi exempta de denúncia i sanció?”

Més moralitat que legalitat

SDP també ha estat molt contudent amb el comportament de la consellera de DA. El secretari d'organització de la formació ha explicat que hi ha raons tan ètiques com legals per demanar a Mateu que plegui. Més encara. Per a Joan-Marc Miralles, si la parlamentària 'taronja' "tingués una mica d'integritat ja hauria d'haver dimitit". Per al dirigent de la formació socialdemòcrata, una consellera general ha de donar "exemplaritat" amb les seves actuacions. I les maneres de fer de Mateu queden lluny d'això, amb la qual cosa "deixa en entredit les nostres institucions i el seu funcionament".

Miralles considera que amb el presumpte frau comès i, sobretot, amb l'activitat que sembla que va dur a terme la consellera, Mateu "ha traït la ciutadania, la Constitució i el país sencer". El secretari d'organització d'SDP ha explicat que la parlamentària ha contravingut com a mínim dos dels articles del reglament de funcionament del Consell General (el 8 i el 37.2) que versen, genèricament, sobre el fet que Mateu hauria d'haver informat de l'activitat que duia terme a la comissió permanent. I més encara quan Mateu, en el moment que assessorava BPA, era component de l'esmentada comissió.

El dirigent d'SDP ha recordat que la consellera ho era a dedicació exclusiva, a plena dedicació. I això vol dir que, en entendre de Miralles, que la parlamentària havia de dedicar tota la seva activitat a la tasca per a la qual va ser escollida a les urnes, que per això percebia una remuneració superior a aquells consellers que ho són només a temps parcial. Per tot plegat, creu que Mateu hauria de plegar o se li hauria d'exigir la dimissió. No obstant això, per al polític d'SDP "l'ètica i la moralitat hauria d'estar per sobre de la legalitat" justament per la pulcritud que s'ha d'exigir als representants del poble.

El síndic admet que la consellera no va informar de res

El síndic general, Vicenç Mateu, ha reconegut aquest dimarts que la consellera general Meritxell Mateu mai no va explicar que més enllà de la seva tasca com a parlamentària, durant la legislatura passada, també havia fet tasques d’assessorament per a Banca Privada d’Andorra (BPA). El màxim representant institucional del Consell General ha deixat clar també que per molt que un parlamentari estigui a dedicació plena en la seva tasca legislativa res no impedeix que compatibilitzi aquesta activitat amb una altra. Vicenç Mateu ha explicat que coneixia els fets, tot i que ho ha sabut en aquesta legislatura, i no durant l'anterior, que és quan van tenir lloc. També ha explicat que a l'inici de la legislatura la comissió permanent pregunta als consellers si tenen alguna activitat privada que pot generar incompatibilitats amb el que diu la llei. "Ni ella ni ningú van declarar res". I si a partir d'aquí algun conseller té conflictes amb l'administració, "no li correspon al síndic prendre cap decisió”. El síndic ha dit que es fa confiança a la consellera però que si algun organisme escaient conclou que hi ha hagut alguna irregularitat o anomalia no es descarta haver-la d’inhabilitar seguint el procediment reglamentari establert a l’efecte.

 

Comentaris

Trending