L'esmena 'verda' que posa contra les cordes Andorra al Parlament Europeu

Comentaris

L\'esmena \'verda\' que posa contra les cordes Andorra al Parlament Europeu
L\'esmena \'verda\' que posa contra les cordes Andorra al Parlament Europeu

El Parlament europeu posa pressió a Andorra perquè l’intercanvi automàtic d’informació fiscal es posi en marxa el 2017 i no el 2018 com està previst. L’organisme comunitari no se’n refia ni poc ni gens del Principat ni del CDI firmat amb Espanya. En gran mesura, una esmena promoguda per l’ecosocialista català Ernest Urtasun es troba en la base de la decisió recent de la Comissió Europea de col·locar Andorra en la pre-llista de paradisos fiscals per a la UE. És possible que Europa pressioni el Principat perquè avanci l’intercanvi automàtic si vol sortir del catàleg definitiu que s’ha de fer públic durant l’any que ve.

En el marc de la Comissió Taxe 2, el Parlament europeu va aprovar poc abans de l’estiu una resolució relativa a decisions fiscals i altres mesures similars en natura o efectes que incorporava l’esmena. La resolució incorpora un paràgraf, el 27, fruit de l’esmena redactada per Urtasun i cosignada per tots els parlamentaris del grup verd. La va aprovar la comissió d’economia i posteriorment el plenari. El resultat final indica que el Parlament europeu: “Lamenta que Andorra i Mònaco s'hagin compromès a aplicar l'intercanvi automàtic d'informació en 2018 , en lloc de 2017 ; assenyala que algunes jurisdiccions no cooperatives, com Andorra, compleixen les normes d'intercanvi d'informació però s'estan convertint en jurisdiccions amb baixos nivells d'imposició ; mostra la seva preocupació perquè el tractat sobre doble imposició entre Andorra i Espanya no garanteix actualment una aplicació efectiva de l'intercanvi automàtic d'informació; demana a la Comissió que controli de prop l'aplicació efectiva de l'intercanvi automàtic d'informació inclòs en els acords signats pels Estats membres amb antigues o actuals jurisdiccions no cooperatives.”

Diverses fonts han assegurat que el Govern andorrà va clamar el cel quan va veure el paràgraf de la resolució. I segons fonts ecosocialistes, delegats de l’executiu van contactar amb l’entorn d’Urtasun per queixar-se de la promulgació d’aquella nota. Altres fonts han assegurat que el paràgraf incorporat en la resolució parlamentària és una declaració d’intencions molt clara. I origen de la inclusió en la llista de precandidats a paradís fiscal per a la UE. D’ara a final d’any es preveu molta pressió per tal de definir la llista definitiva, on ara hi ha 44 territoris. Els darrers dies d’aquest 2016 la Comissió Europea ha d’anunciar quines sancions imposarà als països que finalment figurin en la relació final, que es farà pública durant l’any que ve.

 

Per a més informació cliqueu aquí.

Comentaris

Trending