Les tres societats que configuren Grandvalira ja treballen donant gairebé per fet el trencament

Comentaris

Les tres societats que configuren Grandvalira ja treballen donant gairebé per fet el trencament
Les tres societats que configuren Grandvalira ja treballen donant gairebé per fet el trencament
  • Ensisa posa en marxa un estudi per determinar quines necessitats hauria de cobrir de nou si finalment ha d'operar en solitari 
  • Viladomat ja fa uns quants dies que va deixar clar als directors de departament de Saetde que no hi havia marxa enrere
  • Nevasa està quantificant el cost que tindria acomiadar els poc més de trenta professionals que té en la plantilla anual fixa
  • La política comercial i de preus conjunta, més enllà d'establir un PVP de 49 euros per al forfet de dia, està totalment parada

Les tres societats que configuren el conglomerat Grandvalira ja preparen, totes, el futur per separat i, alhora, la política comercial conjunta està aturada amb el perill que això suposa. I que pot comportar que en alguns casos, ja la propera temporada, qui vulgui esquiar a Soldeu i el Tarter, i al Pas de la Casa i a Grau Roig, hagi de pagar molt més dels 49 euros en què inicialment es va situar el preu de venda al públic del forfet de dia. Aquest preu es va acordar en la darrera reunió de Nevasa, que va servir perquè Saetde posés sobre la taula reclamant la dissolució de la societat conjunta. Dit procés de dissolució està previst que es confirmi dilluns en una assemblea extraordinària de la societat que configuren al 50% Saetde i Ensisa.

Vist que la voluntat del màxim accionista i conseller delegat de Saetde, Joan Viladomat, és portar fins al final la liquidació de Nevasa i, per tant, posar punt i final al domini Grandvalira entès com s’ha entès els tres darrers lustres, Ensisa ja ha començat a treballar en escenaris de solitud. Així, segons diverses fonts, la societat que ara dirigeix David Hidalgo però que continua comptant amb el suport de Conrad Blanch ja estaria treballant des de fa uns quants dies amb les necessitats que tindrà, o com a mínim que tindria, si ha d’operar al marge de Nevasa.

Aquest procés ja l’hauria iniciat una mica abans Saetde, que fins i tot ja té molt avançat la readequació de l’històric logotip de Pas de la Casa i Grau Roig. Alhora, Saetde ja va deixar clar la setmana passada que no volia que el seu nom i les seves activitats d’estiu apareguessin ni de forma conjunta amb Ensisa ni sota el paraigua de Grandvalira. De fet, la setmana passada Viladomat ja va reunir els directors de departament de Saetde per comunicar-los que la dissolució tirava endavant i comencessin a treballar com si fossin una societat única que havia de tirar endavant dues estacions.

Finalment, a Nevasa també s’estarien fent projeccions del cost que tindria liquidar la plantilla fixa actual, que supera de poc les trenta persones (cert que durant mig curs i tenint en compte la temporada hivernal aquest equip base pràcticament es dobla). En la societat comercialitzadora, la que realment configura Grandvalira, hi ha cert neguit entre alguns dels seus treballadors però, en especial, hi ha tristesa i desencís en veure com el projecte enlairat durant gairebé quinze anys se’n va en orris.

De fet, els efectes sobre la marca dels dubtes infligits per l’anunci de la ruptura ja són més que evidents. I Nevasa ho ha començat a percebre de forma fefaent encara que les fonts consultades han preferit no exemplificar-ho per no fer més grossa la ferida i esperat que, encara que només sigui a darrera hora, la situació és pugui revertir. Però cada vegada es té més clar que serà difícil atès que hi ha molts passos que s’haurien d’haver donat i que estan congelats.

Tot el que són campanyes o contactes i negociacions amb els operadors turístics estan parats. Congelats. Cert és que Grandvalira ho tenia tot apunt per començar a ‘vendre’ la nova temporada hivernal i que reactivar-ho, ara mateix, no costaria en excés. Però això ara mateix no es preveu. I el botó no només no està en ‘stand by’. Directament s’ha deixat en off. Hi ha acordat, com s’ha explicat, el PVP del forfet de dia per al gran públic. Fins i tot es va aprovar una rebaixa d’entre 1 i 2 euros per aquells clients que obtinguessin el passi per vies telemàtiques. Però queda un gran mercat per resoldre.

En aquest sentit, fonts properes a la companyia han explicat que “el problema són els forfets que es vénen al canal”, que aquesta és la denominació que reben els passis que es comercialitzen amb agències i ‘tour operators’ i que “són la immensa majoria”. Sobre aquests no hi ha cap decisió presa. És això el que està en l’aire. I que representen milions d’euros de la facturació de Grandvalira, una facturació que els darrers anys ha anat clarament a l’alça i que la darrera temporada havia estat rècord històric.

El perill del conflicte d'interès

Al tomb del debat sobre la moció de revocació de la declaració de l’interès nacional de la plataforma esquiable de Soldeu -que finalment no va prosperar amb els vots de DA i la independent Sílvia Bonet-, almenys dos càrrecs taronges (el ministre d’Ordenament, Jordi Torres, i el conseller general Carles Jordana) van obrir la caixa de trons dels suposats conflictes d’interessos, assenyalant que la vehemència del PS en combatre dita declaració potser tenia com a rerefons vincles amb la societat (Saetde) que més contrària s’ha mostrat a dita declaració. Posar el dit en aquesta nafra, però, asseguren les fonts, és de molt alt voltatge. Així, les fonts consultades han recordat que hi ha diversos ministres que han estat vinculats a l’entitat financera accionista d’Ensisa, que hi ha parlamentaris que veuran com el seu patrimoni o els seus negocis es poden veure clarament afavorits per la construcció de l’equipament. Que hi ha empreses constructores i tècnics que han participat en la redacció d’estudis relacionats amb la plataforma que, alhora, tenen vinculació familiar directa amb titulars ministerials. I ministres que han presidit Saetde. Tot plegat una bomba de rellotgeria, asseguren les fonts, si es vol retreure “conflicte d’interès a alguna de les parts”.

Comentaris

Trending