Les solucions molt poc ortodoxes que ofereix Vall Banc als clients no regularitzats

Comentaris

Vall Banc ja ha trobat les fórmules per resoldre el problema que suposa als seus clients no regularitzats en les seves jurisdiccions fiscals d’origen no poder operar amb la renda variable i, a més, que les dades fiscals siguin comunicades automàticament en data 1 de gener del 2017, com a mínim, a aquells dipositants que tinguin al compte un milió o més d’euros. Recompra de carteres, operacions creditícies o trasllat dels dipòsits als Estats Units són les alternatives que ara s’estarien proposant.

Les ‘ofertes’ que està fent el banc comandat pel fons voltor JC Flowers són molt poc ortodoxes, segons fonts coneixedores de les mateixes, que han assegurat que juguen amb la por dels clients que la seva situació sigui coneguda i tinguin encara més problemes dels que hagin pogut tenir o tinguin pel bloqueig de fons que estan patint al Principat. Diferents advocats assessors de clients estan analitzant, segons ha pogut corroborar l’Altaveu, la possibilitat d’iniciar accions, sempre que el client ho vulgui, per suposades estafes.

El maldecap entre els clients no regularitzats amb dipòsits fora de balanç i que no els poden recuperar pel fet que Vall Banc no pot operar amb productes de renda variable és més que significatiu. L’inconvenient també existeix pel conjunt de la plaça financera, però l’impacte és menor que en el cas del ‘banc pont’ perquè tot i haver-hi limitacions no són tan estrictes com les de Vall Banc, que presenta uns condicionants de molta dificultat. 

Hi ha dipositants que prefereixen perdre el que tenen al Principat abans que arriscar-se a sotmetre’s a inspeccions per part de les seves jurisdiccions d’origen que suposi ‘descobrir-los’ muntants més importants dels que tenen a Andorra. Fins i tot intentant regularitzar la situació s’enfrontarien a importants multes (el triple del valor dipositat en molts casos) i amb això no es deslliurarien d’eventuals controls i seguiments.

Segons algunes de les fonts consultades, Vall Banc estaria posant moltes traves a aquelles persones que pretenen fer una donació a alguna organització o entitat no governamental. L’Altaveu ha pogut corroborar alguns d’aquests casos. Davant d’això, la proposa que reben és el fet que Vall Banc els recompra la cartera -és a dir, es queda amb els valors que tinguin fora de balanç- a canvi que el seu compte quedi a zero i, per tant, no s’hagi d’informar de res una vegada entri en vigor i sigui aplicable de forma retroactiva l’intercanvi automàtic de dades. En aquest cas, el client no veu ni un euro del que pogués tenir. Sols evita el problema fiscal.

Un segon escenari és acordar una operació creditícia. O sia, el client contracta un crèdit a Vall Banc pel valor del dipòsit existent al banc. Els títols o diners es transformen en un producte no susceptible d’haver de ser comunicat. La tercera via de resolució que aparentment està oferint el nou banc és, a través de JC Flowers, posar en marxa una societat als Estats Units i transferir cap allí els dipòsits fora de balanç objecte de maldecap. En tot cas, sempre hauria de ser a partir de la creació d’una persona jurídica perquè amb una persona física el problema continuaria existint.

Les persones coneixedores de l’operativa que està posant damunt la taula Vall Banc amb les quals ha contactat l’Altaveu han mostrat la seva altíssima indignació. I pitjor és encara la situació d’aquells dipositants travats a BPA, que ni tan sols poden fer cap moviment per intentar salvar-se de l’acció de les seves jurisdiccions d’origen i BPA, seguint el que fixarà la llei, comunicarà a primer de gener del 2018 la situació dels seus clients a dia 1 de gener de l’any que ve.

Comentaris

Trending