Autocars Nadal intentarà mantenir el Direct Bus dijous però confirma la suspensió dels viatges de divendres

L'empresa, igual que Andbus i Alsa, avisa als passatgers que hi ha la possibilitat de retards o incidències per les mobilitzacions a Catalunya

Una de les marxes per la llibertat, al seu pas per la C-16 a Navàs.
Una de les marxes per la llibertat, al seu pas per la C-16 a Navàs.

Les mobilitzacions a Catalunya arran de la sentència pel judici del procés independentista mantenen a les companyies que ofereixen servei de bus cap a Barcelona a l’aguait del que pugui succeir. Aquest dimecres, la majoria de viatges estan patint retards pels talls de les carreteres provocats per les Marxes per la Llibertat convocades per l’ANC. De cara a  divendres –dia en què hi ha convocada una vaga general- Autocars Nadal ja ha anunciat que suspèn el servei de Direct Bus, però que intentarà donar-lo dijous, igual que Alsa i Andbus. Les tres compayies avisen, però, que es poden veure obligades a suspendre’l en funció dels esdeveniments.

Per ara, l’empresa més afectada per la situació és Autocars Nadal. Aquest dimecres molts dels seus autocars estan trobant-se amb les Marxes per la llibertat –mobilització que consisteix en desplaçaments a peu de centenars de persones des de cinc ciutats catalanes (Berga, Girona, Tarragona, Tàrrega i Vic) cap a Barcelona. Dues de les rutes afecten directament les rutes cap a Andorra (la de Tàrrega l’A-2 i la de Berga la C-16). A això, s’ha de sumar els talls que s’estan produint en algunes carreteres, com ara l’A-2 al seu pas per Igualada. Des de la companyia s’ha indicat que “funcionem, però amb retards”.

La sensació, però, és que la situació es pot complicar més de cara a dijous i divendres. Primer, perquè les marxes per la llibertat estaran més a prop de Barcelona i s’ajuntaran a les de Tarragona, Vic i Girona, fet que podria convertir en un autèntic coll d’ampolla els accessos a la ciutat comtal. I, després, perquè de cara a divendres hi ha convocada una vaga general a Catalunya. Davant d’aquest panorama, Nadal havia comunicat al matí que “provisionalment” suspèn tots els trajectes previstos per aquests dos dies, a l’espera de com pugui evolucionar tot plegat. Finalment, però, s'ha informat que s'intentarà fer els serveis per dijous, sempre que la situació a Catalunya ho permeti. 

Així, s'ha indicat que "el servei de transport de passatgers serà l'habitual sempre que no es produeixin situacions de força major alienes a l'empresa i que puguin alentir o impedir-lo". També s'explica que "a causa de la vaga general programada (...) per divendres (...) el servei serà interromput durant tota la jornada".

Per ara, aquesta és l’única companyia que fa el servei entre Andorra i Barcelona que ha pres per aquesta decisió amb relació a la vaga de divendres. Les altres dues, Alsa i Andbus, prefereixen esperar, tot i que són conscients, i així li estan trametent als clients, que no poden garantir, ni molt menys, una normalitat en el servei. Com amb el Directbus, els seus trajectes també s’estan trobant amb els talls de carretera i o bé els toca esperar aturats o buscar alternatives –per exemple, en el cas d’Igualada se’ls ha desviat per l’interior de la capital de l’Anoia-.

De cara als dies vinents, opten per la prudència. Totes dues mantenen els serveis oberts. Des d’Andbus, però, s’indica que “les sortides dependran de com evolucionin els fets” i tenen clar que “és millor no sortir que trobar-te que el bus s’ha de quedar hores aturat a la carretera”. En el cas d’Alsa, a més, cal tenir present com els pot afectar la vaga general del divendres. La idea inicial és mantenir els serveis considerats internacionals –els directes des d’Andorra a Barcelona-, els operaris dels quals no estan afectats per la convocatòria d’aturada. Per la resta, caldrà veure, en primer lloc, si es confirmen els serveis mínims previstos (d’un 50%) i quin és el seguiment de la protesta entre els treballadors. A banda, lògicament de quina sigui la situació a la xarxa viària. I és que, com han apuntat fonts de l’empresa, “si tallen la rotonda de la Seu, s’ha acabat; no podrem fer res”.

Preocupació del Govern pels talls

El ministre portaveu, Eric Jover ha expressat aquest dimecres la preocupació del Govern pels talls de carretera. "Qualsevol situació d'inestabilitat que afecti la mobilitat dels ciutadans i l'economia del país ens preocupa", ha dit. Jover ha afegit que estan en contacte amb les autoritats catalanes amb l'objectiu de disminuir al màxim les afectacions.

Comentaris (2)

Trending