Les primeres comunions, ajornades a inicis de tardor

L’Església avança que caldrà reduir el nombre d’infants de cada celebració, ja que “està clar que no es podran fer amb el temple fer de gent”

Instant d'una celebració de primera comunió.
Instant d'una celebració de primera comunió.

Al maig no hi haurà comunions. Les tradicionals celebracions religioses també hauran de variar el calendari previst per culpa de l’esclat de la crisi del coronavirus. L’acord assolit per l’arxiprestat ha estat traslladar-les a l’inici de la tardor, tot i que no es descarta que, si alguna família ho demana expressament i les circumstàncies sanitàries ho permeten, es pugui fer alguna durant l’estiu. Això sí, també queda clar que s’hauran d’adaptar a la nova realitat provocada per l’epidèmia de la Covid-19.

Així ho ha explicat a Altaveu, l’arxipreste de les Valls, mossèn Ramon Sàrries. De comunions, se’n faran, però, queda clar, no al maig, el mes que concentrava la gran majoria de celebracions. “Hem parlat amb els pares i tot apunta que les faríem a finals de setembre o inicis d’octubre”, ha indicat. Les dates concretes, per ara, no es marquen però el que queda clar és que no es farien fins després de l’estiu.

Tot i això, Sàrries sí que obre la porta a fer alguna excepció. “Si alguna família a nivell individual demana fer-la durant un diumenge del juliol o l’agost, seria una opció”, apunta. Això sí, sempre que “les circumstàncies ho permetin”. És a dir, que hi hagi el vistiplau de les autoritats sanitàries i el mínim risc de contagi.

Els infants acabaran la catequesi a casa,amb el material i les indicacions que se'ls han fet arribar

La decisió de l’Església ha estat ben rebuda per les famílies afectades. “Tothom ho ha entès. Almenys a mi ningú se m’ha queixat directament”, argumenta Sàrries. Tot i això, no totes volen el trasllat a la tardor. “Alguna m’ha dit que millor ho deixen per l’any vinent”, revela el mossèn d’Andorra la Vella.

Ara bé, el que queda clar és que les comunions del 2020, més enllà del moment, seran ben diferents de la dels darrers anys. El canvi principal, evidentment, en el nombre d’assistents. Tocarà, admet l’arxipreste de les Valls, reduir el nombre de nens que la reben per primer cop en cada acte amb l’objectiu de disminuir la gent que vagi a l’acte. “Està clar que ja no es podran fer amb l’església plena de gent”, comenta.

Pel que fa a la formació que han de superar els nens abans de rebre la comunió, la catequesi, les classes també van quedar aturades després de l’esclat de la crisi. Els infants, però, no tindran cap problema per superar-la. “Se’ls ha enviat material perquè acabin el catecisme a casa, amb l’ajuda dels pares i amb algunes indicacions des d’aquí”, explica mossèn Sàrries.

Comentaris

Trending