Les empreses del sector agrícola (tabac a banda) són favorables a 'obrir-se' a la UE

Comentaris

Les empreses del sector agrícola (tabac a banda) són favorables a \'obrir-se\' a la UE
Les empreses del sector agrícola (tabac a banda) són favorables a \'obrir-se\' a la UE

La immensa majoria dels empresaris lligats a la manipulació, comercialització o distribució de productes alimentaris -agrícoles i ramaders- estan d’acord en obrir els capítols que van de l’1 al 23 de l’acord duaner del 1990. Moltes de les reivindicacions històriques que es fan des del sector no es podien tirar endavant per, en aquest cas, la ‘cotilla’ que suposa el marc negociat pel Govern preconstitucional de Josep Pintat Solans. El nucli dur del grup interministerial andorrà que està negociant amb la Unió Europea l’acord d’associació està treballant amb els sectors als quals afecta directament els capítols de l’1 al 23 per poder trametre una proposta al Servei Europeu d'Acció Exterior (SEAE). L’objectiu és que Brussel·les tingui durant el mes que ve sobre la taula el plantejament andorrà. També seria recomanable que hi hagi un posicionament ineludible en relació al tabac, que equival al capítol 24 de l’acord duaner. En aquest sentit, fabricants i colliters demanen una major protecció. O el que és el mateix: deixar plenament vigent l’acord del 1990.

Aquest dilluns s’ha celebrat a les instal·lacions de Govern, a la planta baixa de l’edifici administratiu de Prat de la Creu, una nova reunió del que es denomina Pacte d’Estat per la UE, en què s’hi troben tots aquells agents econòmics, socials i polítics que hi volen ser. Durant la reunió, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha celebrat que des del moment que s’ha començat a tractar amb els sectors econòmics concernits -s’han establert cinc grups diferents en funció dels interessos- el clima de treball ha millorat ostensiblement. La trobada d’avui ha servit per donar compte dels avenços duts a terme les darreres setmanes i, en gran mesura segons les fonts, el que s’han tractat són qüestions de calendari. I de la voluntat de fer arribar ben en breu als agents socioeconòmics concernits la proposta de reprendre els continguts de l'acord duaner dins el nou pacte d’associació que s’hauria tramès al SEAE.

Segons s’ha explicat a la reunió, segons fonts presencials, els responsables de l’equip negociador s’han reunit amb una seixantena d’empresaris del sector agrícola i ramaders i aquests haurien mostrat de forma pràcticament unànime la necessitat-voluntat de superar l’acord del 1990 i anar més enllà, obrint els capítols de l’1 al 23 recollits en aquell text, en el marc del nou acord que s’està negociant amb la UE. Amb els fabricants i els colliters de tabac també s’estaria llimant la proposta per a un dels productes més sensibles i clau de volta de bona part de l’acord. Almenys en la fase actual de la negociació.

Cap al final de la trobada s’ha demanat a Saboya pel seu futur i ha tornat a reiterar que la seva disposició és deixar el ministeri. Però que no obstant això ell ha d’assegurar una bona transició. “He d’assegurar la bona continuïtat dels treballs”, ha afirmat just en sortir de la reunió. El titular d’Exteriors s’ha reiterat en què deixa el càrrec per motius estrictament familiars però tampoc no hi ha volgut donar més transcendència que això, en advertir que no hi havia res de greu. No ha pogut garantir als seus interlocutors si aquella seria la darrera reunió o no a la qual assistia com a responsable ministerial perquè, ha reiterat, tot està en mans del cap de Govern. 

Toni Martí està recercant un relleu de garanties per a Saboya. Però té les mateixes dificultats que va tenir a l’hora de buscar un ministre que assumís la cartera de Funció Pública, càrrec que finalment ocupa Eva Descarrega. Cada vegada sembla menys clar que Martí faci un lloc a l’avui responsable d’Exteriors. Si deixa aquesta cartera, haurà de deixar també l’executiu, han afirmat algunes fonts que seria ara mateixa el missatge que estaria fent passar Martí, conscient que no s’entendria que es mantingués al gabinet ministerial una persona que renuncia a les seves responsabilitats per motius personals i per voluntat pròpia. L’actual ambaixadora d’Andorra Brussel·les, coneixedora de l’estat de les negociacions amb la UE és, per ara, pràcticament la única candidata a rellevar Saboya.

Amb informació de l'Agència de Notícies d'Andorra (ANA) / Fotografia: M. B. / ANA

Comentaris

Trending