Les deduccions per noves inversions i creació de llocs de treball en relació a l’impost de societats pengen d’un fil

El Govern busca la fórmula per poder incrementar la recaptació procedent dels beneficis de les empreses després de veure com el darrer any tancat, el 2016, ha ingressat molt menys

Comentaris

El ministre de Finances, Jordi Cinca, i el director general de Fronteres i Tributs, Albert Hinojosa, durant la compareixença.
El ministre de Finances, Jordi Cinca, i el director general de Fronteres i Tributs, Albert Hinojosa, durant la compareixença.
El Govern té decidit canviar el règim de deduccions sobre l’impost de societats amb un intent de frenar la caiguda de la recaptació que ha experimentat el darrer exercici tancat en la matèria. Després de cinc anys d’evolució de l’impost i, per tant, una vegada més estabilitzat tot plegat malgrat un creixement progressiu d’obligats tributaris, el 2016 va ser el més baix quant a recaptació deixant al marge el 2012, en què l’impost no estava pas a ple rendiment. La davallada entre el 2016 i el 2015 és més que significativa: sis milions d’euros menys. D’aquí que l’executiu pretengui reduir bonificacions. 

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ho té clar: “El concepte clau és que no hi pot haver cap societat amb una base de tributació positiva que no acabi contribuint a les arques estatals.” I això actualment passa. Per exemple, si et beneficies de deduccions per noves inversions o per creació de llocs de treball. Aquests dos conceptes bonificadors són els que més estan en entredit. Es consideren elements conjunturals. Premis per a un moment delicat, de recessió econòmica o gairebé, que demandaven actuacions que impulsessin l’activitat. Superat suposadament el clot… es poden deixar sense efecte aquests ajuts. O aquest és el missatge que en certa manera ha llançat Cinca.

En els cinc anys de vida del tribut, les bonificacions aplicades sobre les quotes han suposat un total de 117 milions d’euros, és a dir, l’Estat ha deixat d’ingressar entre 21 i 27 milions l’any

El ministre i el director general del departament de Tributs i Fronteres, Josep Hinojosa, han fet balanç als cinc anys de gestió de l’impost de societats. Evidentment, han passat per alt la caiguda del darrer exercici. Han parlat de xifres globals, de mitjanes. De la punxada del 2016 no pas. Però és evident que és el que ha encès les alarmes i ha fet veure que és necessari buscar nous sistemes perquè la mamella continuï rajant. O, fins i tot, perquè ragi més. Les dades governamentals, en aquest sentit, són clares: les deduccions a la quota suposen un menyscapte d’entre 21 i 27 milions d’euros de mitjana anual

Més xifres encara a partir de les dades processades pel Govern i que formen part d’un estudi que ha de permetre els polítics prendre decisions. Perquè sembla clar que el tribut experimentarà alguna que altra modificació més aviat que tard quant a la supressió de bonificacions. Si s’eliminessin totes les deduccions a la quota, la recaptació podria augmentar fins als 55 o 60 milions anuals. Actualment aquesta xifra s’ha situat entre els 30 i els 35. 30 milions el darrer any tancat. I si s’eliminessin les deduccions per a noves inversions i per creació de llocs de treball, els ingressos tributaris passarien de 30 o 35 milions a entre 39 i 44. I aquest segon escenari sembla el més plausible.

En el seu conjunt, del 2012 al 2016, s’han aplicat 117 milions d’euros en matèria de deduccions de quota. Les bonificacions per noves inversions i les referides a l’impost comunal de radicació han estat les més voluminoses quantitativament. Sembla clar, però, que no es pot fer pagar dues vegades per un mateix concepte generador. Així, suprimir la deducció per una qüestió que ja es paga al comú sembla contrari al més comú dels sentits. Que no vol dir que s’acabi fent. Però sembla de totes totes que no van per aquí els trets.

Les empreses del país que han tancat els exercicis amb resultats positius han generat prop d’un 600 milions d'euros anuals

Més enllà de les dades ofertes fins ara, el Govern ha destacat que les empreses del país que han tancat els exercicis amb resultats positius han generat 600 milions d'euros anuals en xifres rodones i aquelles que han tancat amb resultat negatiu ho han fet amb un total de 332 milions d’euros. L’impost de societats, que s'aplica sobre els beneficis obtinguts per les empreses, ha passat de 4.812 obligats tributaris el 2012 a 5.769 l'any 2016. Pel que fa al nombre de declaracions presentades, el 2013 se'n van tramitar 5.115, davant les 5.921 presentades el 2016.

Etiquetes

Comentaris

Trending