Les crítiques pel malestar al Cedre se centren ara en la coordinació

El ministeri de Salut admet que “s’ha trobat que no s’ha explicat prou els canvis i hi ha manca de comunicació”

Mercè Escrig es dirigeix als principals responsables del SAAS i a la secretària d'Estat de Salut durant la visita de dijous.
Mercè Escrig es dirigeix als principals responsables del SAAS i a la secretària d'Estat de Salut durant la visita de dijous.
La coordinadora del Cedre està en l’ull de l’huracà. Després de setmanes i setmanes de crits i soroll i situant la implementació del nou model de gestió centrat en la persona com a causant de tot el malestar al centre sociosanitari, finalment han sorgit les concrecions: el principal problema són les formes i la manera de fer de Mercè Escrig, a qui la direcció del SAAS ha donat tot el marge de confiança per dirigir la residència, encara que ocupa la plaça de manera provisional. Això i, és clar, que s’exigeixen més recursos materials i, sobretot humans, per poder fer amb garanties la transformació en l’atenció.

En certa forma, i sense verbalitzar-ho clarament, la situació ha estat reconeguda pel ministeri de Salut. Després de la visita del cap de Govern, Xavier Espot, i del titular ministerial, Joan Martínez Benazet, al centre, i més encara després de trobar-se amb el personal, Martínez Benazet va afirmar que “hem trobat una situació en què no se’ls ha explicat prou (els canvis que es pretenen introduir) i de manca de comunicació”. És justament el que molts treballadors i també alguns usuaris, els que estan més sencers, critiquen, especialment, d’Escrig.

Les diverses fonts consultades han lamentat el tracte que dispensa la coordinadora. I han assegurat que les seves maneres de fer disten en moltes ocasions allò que hauria de fer. Però més enllà del comportament personal d’Escrig, alguns dels consultats afirmen que en part la culpa la té també el SAAS, que van donar màniga àmplia a una professional que ja ha tingut dificultats en molts dels llocs per on ha passat. Va arribar al Principat per fer-se càrrec, no sense polèmica, de la direcció d’Infermeria de l’hospital. 

Després, seria una de les persones que apareix en el tèrbol cas del canvi de cama en una operació que va comportar la sortida del SAAS del traumatòleg Ignacio Torrero i que l’afer hagi acabat judicialitzat. Però l’arribada d’Escrig al país ja venia precedida per tot un seguit de clars i ombres que la professional sanitària havia protagonitzat en llocs de responsabilitat, per exemple, a l’hospital de Mataró o, després, en una fundació vinculada a l’hospital de Granollers. Altres fonts consultades han recordat, però, que la sanitat, l’hospitalització, és una tasca molt sensible i “al final hi ha tantes opinions com persones les fan”

Es crearan grups de treball entre el personal del Cedre per mirar de trobar les solucions més adients. Ho va dir Martínez Benazet abans i després de la trobada amb els treballadors. I el titular de Salut també va deixar oberta la porta a fer canvis orgànics. Dit d’una altra manera, a instaurar una altra coordinació al capdavant d’un equipament essencial en la política sociosanitària del país  i que en els dos o tres propers anys, més que mai, estarà al centre de totes les mirades per la implementació del model d’atenció centrada en la persona.

El ministre de Salut va celebrar dijous haver ‘tocat de peus a terra’ acudint a escoltar de primera mà els implicats davant tot el soroll hagut al Cedre. I, certament, va descobrir qüestions que no esperava malgrat acabar “gratament sorprès, positivament” de tot el que va poder comprovar. Però per aconseguir comprovar “que el personal s’il·lusioni” fa falta posar-hi esforç “entre tots”. I aquest missatge també va dirigit cap a una Escrig de qui de forma unànime es lamenta el tarannà però, ep, també recorden les fonts que les dificultats de coordinació no poden amagar altres mancances: el nou model de gestió demanda més recursos. De tota mena.

-

Relacionat

Espot i Martínez Benazet acudeixen al Cedre a apagar focs
Al Cedre ja no hi ha més capacitat per a nous contagiats de coronavirus.

Relacionat

El comitè d’empresa del SAAS també constata “neguit i malestar” al Cedre
-

Relacionat

El ‘pla global’ al Cedre va bé, la gestió del dia a dia no tant

Comentaris (22)

Trending