El ‘pla global’ al Cedre va bé, la gestió del dia a dia no tant

Professionals i responsables del centre sòcio-sanitari admeten que funciona millor la implementació del projecte d’atenció centrada en la persona que no pas aspectes més ordinaris

-
-
Al Cedre hi ha dos nivells d’avaluació, per dir-ho d’aquesta forma. De manera general, la implementació del projecte d’atenció centrada en la persona funciona més que raonablement bé. Les reunions que s’han anat fent darrerament demostren una acceptació del pla i una implicació notable de la major part del personal. Una altra cosa és la gestió del dia a dia amb aspectes que són molt importants però que poden resultar ordinaris com per exemple garantir que hi hagi els recursos materials necessaris.

Responsables i professionals del centre sòcio-sanitari reconeixen que hi ha un nucli de personal, consideren que cada vegada més petit, que presenta “resistència als canvis” i amb el qual cal fer “pedagogia” perquè s’integrin el nou model de gestió, que “si ha funcionat en altres llocs, ha de funcionar a Andorra perquè no som tan diferents”. En tot cas, asseguren les fonts, s’aniran fent trobades i compartint experiències i opinions per mirar d’aconseguir una òptima implementació del nou pla o model de gestió. De moment, segons algunes fonts, s’hauria obtingut un bon nivell de resposta en el plantejament d’un nou sistema horari.

Una altra qüestió és el maneig del dia a dia, on diversos intervinents en el funcionament del Cedre reconeixen que no hi ha ni suficient “empatia” ni, “probablement prou capacitat” per liderar el projecte. No ja el model d’atenció centrada en la persona sinó qualsevol coordinació d’ordre gestor ordinari. Les fonts consultades han recordat que qui hauria de coordinar el centre està de baixa de llarga durada i la substitució temporal no està funcionant com caldria esperar o com seria esperable.

En aquest sentit, alguns dels professionals del centre lamenten des del tracte i comportament fins a la “passivitat” de la coordinadora. En aquest sentit, altres fonts consultades han reconegut que hi ha massa poca proactivitat. I que això va íntimament lligat amb la personalitat de la persona que està actualment al capdavant de la coordinació. Les fonts consultades han posat alguns exemples pràctics que, segons altres dels consultats, evidencien mancances o deficiències en la gestió del dia a dia però no qüestionen “en absolut” la implementació del model d’atenció centrada en la persona.

Els exemples esmentats citen, per exemple, el fet que durant tres dies no es va disposar de pols espessidora per als residents que pateixen disfàgia, i no hi va haver cap reacció dels responsables ‘executius’ del Cedre per reclamar dit producte de manera urgent. O que no fa pas gaire dies, durant un torn diürn, sols hi havia en una planta un auxiliar d’infermeria i un infermer quan el que toca és que, a banda de l’infermer, hi hagi tres auxiliars.

Comentaris (5)

Trending