Les autoritats suïsses frenen 'sine die' el traspàs de la renda variable pels dubtes que genera el procés a Andorra

Comentaris

Les autoritats suïsses frenen \'sine die\' el traspàs de la renda variable pels dubtes que genera el procés a Andorra
Les autoritats suïsses frenen \'sine die\' el traspàs de la renda variable pels dubtes que genera el procés a Andorra

Les autoritats suïsses han ordenat la paralització ‘sine die’ de qualsevol traspàs dels títols dipositats en un compte de corresponsalia obert a nom de Banca Privada d’Andorra (BPA) a Credit Suisse cap a VallBanc. La mesura cautelar i sense data de finalització respon a la interposició d’un recurs d’un client de BPA davant la Justícia helvètica. Mentre no es resol tot plegat, i enmig d’un nou procés de migració al Principat entre l’entitat intervinguda i el banc gestionat pel fons voltor americà JC Flowers, el bloqueig de la renda variable persistirà.

El recurs presentat a Suïssa i del qual no n’han transcendit més detalls que els efectes suspensius immediats de qualsevol traspàs dels valors va contra la decisió del supervisor helvètic (Finma) de reconèixer com a homologable la resolució de l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) que creava, entre altres coses, el banc pont, base de l’actual VallBanc. Amb aquella resolució, el Finma obria la porta al Credit Suisse a poder remetre cap a Andorra els títols que tenia dipositats en el compte de BPA. S’havien d’enviar, això sí, en un compte obert també a nom de BPA a VallBanc. Tot plegat estava pendent, però, que no hi hagués cap oposició a la mesura.

Però l’oposició en forma de recurs ha sorgit i ara l’AREB, que s’havia penjat medalles i medalles per haver suposadament aconseguit desbloquejar la renda variable després de dos anys d’intervenció bancària, ara no té ni idea de quan podran ser accessibles aquells valors. I aquesta situació pot ser positiva per als clients travats a BPA i, en canvi, del tot horrorosa pels dipositants que ja han aconseguit el passi cap a VallBanc. 

Aquests darrers, una vegada arribi la renda variable a Andorra, n’haurien de poder disposar. En canvi, als clients travats a BPA els amenaça un fort risc de pèrdua de diners. I és que les resolucions a partir de les quals l’AREB ha anat executant traspassos de clients de BPA cap a VallBanc dóna una cobertura legal a l’agència per desfer les posicions fora de balanç dels dipositants que queden encallats al banc intervingut. És a dir, es vénen els títols i el producte resultant queda als comptes dels clients, però ja dins de balanç, amb la qual cosa, el dia que es declari la liquidació de BPA, aquells que no hagin aconseguit passar a VallBanc poden ser objecte, molt fàcilment, d’elevades quitances, ja que els seus actius passaran a formar part de la massa creditícia.

Migració fins al 31 de maig

Sense anar més lluny, aquestes mateixes mesures es repeteixen en la resolució publicada aquest dimecres al BOPA per la qual s’acorda una nova migració. La resolució va ser acordada per l’AREB el 2 de maig i pren tota la força i eficàcia legal des de la mateixa data de publicació. En canvi, però, la migració en sí encara no és efectiva. Segons fonts properes a l’AREB, gràcies a aquest nou traspàs, uns 300 clients de BPA farien el trànsit cap a VallBanc. Això són, en altres xifres, prop de mig miler de comptes i un volum dinerari d’uns cent milions d’euros.

Tant BPA com VallBanc haurien d’anar comunicant per escrit els propers dies qui es beneficia del traspàs. De moment, però, formalment les dues entitats, i especialment la intervinguda, que és qui hauria de disposar ara mateix de les dades, mantenen un sepulcral silenci. Fonts de l’entitat administrada per l’AREB han assegurat que a partir de dilluns començaran a donar les primeres dades. La migració tècnica, però, es pot anar fent fins al proper dia 31 de maig. És a dir, que segons la resolució publicada al BOPA fins a l’1 de juny no necessàriament han de poder accedir als seus comptes traspassats de BPA a VallBanc aquells que aconsegueixin fer el salt.

Comentaris

Trending